Quantcast
Channel: Turist în ţara mea / A patriot's guide to Romania
Viewing all 249 articles
Browse latest View live

Mânăstirea Cetățuia

$
0
0
Mânăstirea Cetățuia a fost printre principalele obiective pe care voiam să le vizitez la Iași.

Fortificată pe un deal din sudul orașului ca o adevărată cetate, a fost fondată de temutul și vicleanul domnitor Gheorghe Duca, care a domnit de 3 ori în Moldova (1665 - 1666, 1668 - 1672, 1678 - 1683), o dată în Țara Românească și a dobândit și titlul de Hatman al Ucrainei.

Voievodul este un personaj principal, cinic și intrigant, în romanul lui Mihail Sadoveanu "Zodia cancerului sau vremea Ducăi - Vodă", un domnitor suficient de bogat să înalțe o falnică mânăstire, pe deasupra și bine întărită.

De altfel, când sultanul Mehmed al IV-lea s-a interesat de cheltuielile pentru mânăstire, domnitorul l-a amăgit că doar 30 de pungi de aur, probabil pentru a nu dezvălui adevărata avere cheltuită și să provoace invidia padișahului. 
De altfel acesta din urmă a fost oaspetele mânăstirii în anul 1672 când turcii au cucerit Podolia, cu Cetatea Camenița.

Întâmplarea face că am reușit să vizitez mânăstirea doar după lăsatul nopții; era cu atât mai impresionantă, austeră, marțială. 

Am avut norocul de a o găsi deschisă. Fresca e ștearsă, dar e veche, originală.

detaliile fațadei 

De mai multe ori mânăstirea a servit ca refugiu domnitorilor Moldovei și a fost de mai multe ori asediată.

Mânăsitrea a intrat în ruină, mai ales după secularizarea averilor mânăstirești și a fost salvată prin restuararea din 1911, la inițiativa Casei Regale și cu ocazia jubileului de 50 de ani a Universității Iași.

Cu acea ocazie au fost reclădite egumenia sau casa domnească (în imagine), ceea ce conferă ansambului un grad ridicat de autenticitate.

Prin poziția pe care o ocupă, istoria și înfățișarea sa de autentică mânăstire fortificată medievală, Cetățuia rămâne pentru mine unul dintre locurile preferate din Iași, pe care mi-l doresc să-l revăd cât mai curând și vara, pe lumină.

Parcul Copou

$
0
0
În iarna nu este anotimpul ideal pentru a vizita Parcul Copou, însă așa a fost să fie. Am vrut numaidecât să vizitez miticul parc din Iași și obiectivele sale emblematice: Obeliscul cu lei și Teiul lui Eminescu. 

Cea mai veche grădină publică din Iași, a fost amenajată începând cu 1833, iar primul ei simbol a fost Obeliscul cu lei.

Inaugurat în 1841, a fost ridicat la inițiativa cărturarului Gheorghe Asachi  (1788 - 1869) în cinstea Regulamentelor Organice (prima constituție a Principatelor române) și în onoarea domnitorului Mihail Sturdza (1834 - 1849).

La scurt timp, Copoul avea să devină emblematic pentru încă un timp: un tei multisecular ce a pre-existat parcului. L-a remarcat și Asachi, dar Eminescu este cel care i-a conferit titlul de noblețe, fiind denumit, în memoria poetului, "Teiul lui Eminescu". 

dedicația de pe monumentul poetului

Grădina Copou are și o alee a clasicilor, dominată de figura bunului prieten al lui Mihai Eminescu: Ion Creangă. 

Eu abia aștept să revăd Iașiul și cu siguranță Grădina Copou, vara, iar acest articol va fi actualizat corespunzător. 
Astfel se încheie relatarea despre orașul celor șapte coline, care m-a surprins cu multitudinea de muzee și obiective turistice. Iași ocupă un loc special în istoria României și pe orice circuit turistic în țară.
Părăsim, așadar, capitala Moldovei pentru dealurile și câmpiile însângerate ale Vrancei: urmează o serie despre câmpurile de bătălie din Primul Război Mondial și mausoleele ridicate în memoria eroilor căzuți.    


Strășeni - Caravana Unirii

$
0
0
Prolog: caravana de informare de anul acesta a început cu o oprire la Stolniceni, Hâncești, la o tabără de arheologie, la care am ajuns cu noaptea în cap, dar am câștigat astfel niște priveliști frumoase pe dealurile Basarabiei, cu ceața care se ridica.

La intrarea în sat, nelipsitele troițe și fântâni albastre. Mi-a fost dor de ele!

Vizita la Stolniceni a fost prilej pentru o donație de carte românească și de a întâlni un grup fain de arheologi, studenți și profesori.
Donația de carte m-a întărit în convingerea că această acțiune este de mare importanță: trebuie să aprovizionăm școlile din Basarabia cu carte românească. Bucureștiul o poate face: sunt mii, poate zeci de mii de români aici care au cărți de donat, biblioteci de reorganizat. Aceste cărți sunt vitale peste Prut.
Am văzut pentru prima dată de aproape un șantier arheologic și îmi doresc să mai ajung (de exemplu la Târgșor sau la Castrul de la Mălăiești - Prahova). M-am simțit foarte mult în elementul meu și asta mi-a confirmat, dacă mai era nevoie, că trebuie să mă înscriu la master în disciplina mea de suflet. Anul viitor, negreșit.
bonus: duș în aer liber, la butoi, în stilul Marșului lui Ștefan cel Mare.

Vara aceasta Asociația Unirea - ODIP Onoare, Demnitate și Patrie a desfășurat o caravană de informare în peste 350 de sate din 12 raioane. Eu m-am alăturat "Caravanei Unirii" la Strășeni, la nord de Chișinău (aici, comitetul de primire la primărie).

Primăria Strășeni arată impecabil, pentru că se vede când omul e cinstit și harnic. 

În sala de consiliu, care se prezintă mai bine decât sălile multor instituții din București, am fost primiți, fără compromisuri, de doamna primar Valentina Casian: "Sunt unii care cinstesc valorile neamului și sunt alții care absorb tot dar nu dau nimic înapoi". Urmau pentru noi 3 zile în Strășeni și în satele din împrejurimi.

Prima zi am fost doar prin străzile orașului, cu vorba bună și cu pliante. Am ajuns și la piață, am luat kilograme de piersici la prețul imbatabil de 2 lei și m-am "împrietenit" cu barul "Driver" care avea wi-fi.
(aici la piață cu colegul Radu)

O voluntară veterană din Tinerii Moldovei, Valeria, ne-a făcut surpriza tare plăcută de a veni cu noi, ea fiind din Strășeni. De altfel, în aceeași zi, am dat o fugă și înapoi în Chișinău la lansarea cărții lui George, "Blocați în labirint". Ulterior am ajuns și la Mărășești, cu colegul meu din Hora Quest Cahul - Mihai, student la istorie. Solidaritate unionistă.

A doua zi a început la Vorniceni, un sat în care am mai fost și acum doi ani în Marșul lui Ștefan cel Mare și unde am recunoscut această minunată poartă. Îmi aduc aminte cu mare plăcere de primirea de atunci la casa de cultură. Îmi rămâne în suflet, Vorniceni, și îmi place mult și numele satului.

De altfel și anul acesta am fost frumos primiți la primărie. 
Toată ziua am fost în echipa organizată de Michael Dediu, basarabean stabilit de ceva ani în Statele Unite dar activ câteva săptămâni pe teren cu unioniștii și care sub genericul "Dediu productions" a filmat multe aspecte din caravană. 
Pentru următoarele două zile, colega mea de echipă avea să fie Ecaterina (în centru, cu mapa în mână).

Catia a fost și în Hora Quest Cahul anul trecut, doar că am fost în echipe diferite atunci, dar am recuperat colindatul ulițelor anul ăsta. E absolventă a Colegiului Petru Rareș din Chișinău și este mai mult decât motivată să șteargă granița de pe Prut, ca să vadă mai mult din țara noastră, inclusiv printr-o implicare foarte activă în asociațiile unioniste.

Ca în toți ceilalți ani, m-au fascinat porțile în care ne lăsam pliantele. În continuare mă uimește multitudinea de variante, "majoritatea cu frunze sau struguri", cum spunea o prietenă, dar nu numai. Varietatea cromatică, de material sau de motive este demnă de un studiu, dar mă voi rezuma aici să prezint principalele variante, prima fiind, într-adevăr, floarea cu cinci petale. Îmi place, în acest caz, culoarea curată, crem, aleasă, foare rară. De remarcat și superbele cerdace închise cu lemn. 

Oarecum preferatul meu: modelul zgârie-norului. Pare a fi o variantă stilizată a cu Palatului Culturii de la Varșovia sau a Palatului Presei Libere de la București. Îmi place - deși e de inspirație sovietică - pentru că un model urban la sat mi se pare surprinzător.
Precum casele, deseori înlocuite cu unele mai noi și fără personalitate (a se vedea în curte), și porțile de tablă vopsită sunt în pericol de a fi înlocuite cu modele de serie...

O variație pe tema modelului floral este cel al florilor în ghiveci.

un model curent: berzele

răspândite sunt și modelele solare

deseori se găsesc motive geometrice

un motiv interesant este motivul "tehnic", cum îi spun eu, format din roți dințate

Alteori, modelul prezintă adevărate peisaje mioritice...

...chiar policrome în variantele cele mai izbutite (dar proprietarul acestei case nu era unionist... :/ )

Iată, deci, o varietate demnă de luat în seamă a porților de tablă. Nu sunt foarte vechi, ci doar de câteva zeci de ani, dar  în opinia mea constituie un patrimoniu care trebuie ocrotit; ele trebuie păstrate, nu înlocuite.
Am fost surprins să găsesc prin satele din raion și porți din lemn, uneori înalte, ca în Transilvania.

În Lozova, unde am făcut un popas acum 2 ani în timpul marșului, am avut plăcuta surpriză de a fi invitați la ceai de o familie harnică, ce își împarte timpul între Franța și Republica Moldova. Aici își construiește o foarte frumoasă casă. Din păcate conversația nu a abordat doar subiecte plăcute, ci și aspecte legate de corupția și de sărăcia care năpăstuiesc Republica Moldova, recunoscând în cele povestite de gazde aspectele evocate de George în "Blocați în labirint". Ca mulți dintre interlocutorii noștri din sate, și ei au concluzionat succint: "Unirea este cea mai rapidă soluție de a ieși din situația asta".

Ultimul sat vizitat în a doua zi a fost Miclăușeni, unde am fost emoționat să descopăr Cimitirul de onoare al eroilor români, soldați căzuți în al Doilea Război Mondial. Este primul vizitat de mine în Basarabia. 
Cimitirul a fost amenajat la inițiativa Gintei Latine Sângeorz-Băi - Vărzărești - Nisporeni cu finanțare din partea Oficiului Național Cultul Eroilor din România. A fost inaugurat de Ziua Armatei Române (28 octombrie) în 2008. În proiect s-a implicat și municipiul Lugoj, înfrățit cu localitatea Nisporeni.
În dreapta mea, Sergiu, profesor de geografie, voluntar vară de vară din 2014.

A treia și ultima zi pentru mine a început cu comuna Cojușna, lângă Chișinău, sat mare cu mulți unioniști, unii foarte dragi mie (în imagine, masiva casă de cultură a comunei, printre cele mai frumoase pe care le-am văzut)

Un alt sat acoperit în acea zi a fost Scoreni, dar pentru care accesul se face pe un drum de pământ. Urmăresc călătoria cu motocicleta a lui Mihai Barbu în Mongolia: drumurile sunt la fel: din pământ, cu excoriații orizontale de la ploaie, care-ți zgâlție dinții și distrug suspensiile. Situație inacceptabilă pentru care cred că doar unirea constituie soluție. Doar așa se poate interveni operativ, masiv și decisiv pentru a remedia crase probleme de infrastructură și dezvoltare, mult mai grave decât cele pe care le avem în România.

Am crezut că îmi va fi greu să merg și anul acesta în tura de informare. Nu voiam să sar acest an, după ce în ultimii 3 am fost în fiecare vară pe teren, în Basarabia, dar deja știu cât e de greu, pe caniculă, să bați satele, să înfrunți căldura, praful și uneori oameni nu tocmai înțelegători. 
Totuși, nu a fost greu. Contactul direct cu Basarabia are darul de a mă mobiliza și mai mult. Când văd în ce greutăți se zbat oamenii, doar pentru că țara noastră a fost feliată de dictatori acum peste o jumătate de veac, când văd cum colegii mei mai mici înfruntă toate lipsurile cu zâmbetul pe buze, mă îndârjesc și eu și mai mult. Sunt extraordinar de mulți unioniști în Basarabia, oameni care vor să lupte pentru un viitor mai bun, pentru identitatea regăsită și pentru țara reunită. Nu avem dreptul să  îi lăsăm, nu putem să abandonăm.
Cum scria asociația Uniunea Educatoarelor Române acum un secol despre solidaritatea de neam: "Să ne deschidem inima, să ne deschidem mâna și să dăm, să dăm mereu până nu va mai fi nevoie de dat. Cei care avem mult, să dăm mult, cei care avem puțin, să dăm puțin, dar să dăm cu toții".
Principalul atu al Republicii Moldova sunt oamenii: ei sunt bogăția.
Principala forță a mișcării unioniste sunt, de asemenea, oamenii. Și în acest an grupul meu a fost format din numeroși voluntari, cu preocupări, pasiuni și temperamente diferite dar pe care îi leagă același lucru: dorința de a redeveni un popor într-o singură țară. 
Printre prietenii din tura aceasta, îi pot menționa pe Sergiu, care s-a numărat printre coordonatori. Împărțim aceeași zodie și același an de naștere și am fost impresionat să aflu că a fost plecat un număr de ani în Norvegia, dar că acum este în Republica Moldova alături de Asociația Unirea, cu entuziasm și determinare metodică. Și nu, nici de data aceasta nu am fost eu cel mai mare din grup :D 
Plăcut surprins am fost să vorbesc și cu Mirela și sora ei Mihaela: sunt cinci copii în familie, dintre care ele cele mai mari și deja foarte implicate social; tatăl lor este conferențiar universitar - doctor. Familie frumoasă, educată, elita acestui ținut. Viitorul României necesită unirea, pentru că înainte de a primi cote de migranți, trebuie să îi readucem alături de noi pe frații și pe surorile noastre, frumoasele familii de peste Prut.

Cum spuneam și în caravană, unionistului - fără a cunoaște pe teren Basarabia - acestuia îi lipsește ceva. Unionistul și românul patriot trebuie să vină la fața locului și să se implice, să-și facă prieteni aici, să-și facă legături de încredere, să cunoască plaiurile la fața locului, să le bată la pas. De altfel sunt foarte multe lucruri frumoase de văzut, oricine are doar de câștigat de pe urma unei vizite în Basarabia. 
Trebuie să avem încredere în noi, pentru că unirea este aproape dacă noi ne implicăm să o realizăm; și este în beneficiul tuturor.
Aștept deja cu nerăbdare ocazia de a revedea prietenii făcuți anul acesta și pe cei din anii precedenți, în acțiuni de și mai mare amploare pe care le vom organiza, pentru că abia începem a marca, în felul nostru caracteristic, Centenarul Marii Uniri.

Vom învinge, pentru că nu ne vom opri niciodată! (legământul unioniștilor la centenarul de la Mărășești)

Mausoleul Focșani

$
0
0
Mi-am propus, cu ocazia centenarului bătăliilor din vara anului 1917, să vizitez mausoleele din județul Vrancea, circuit denumit "Vrancea Eroică". Într-adevăr, autoritățile culturale județene promovează împreună mausoleele de la Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja, iar aceastea poat fi vizitate, în această ordine, în doar o zi.

Mausoleul a fost ridicat după planurile arhitectului Ștefan Balosin începând cu anul 1925, dar lucrările au fost terminate abia la începutul anilor 1940, fiind terminate anevoios, în mare parte din donații, autoritățile din acele vremuri neprioritizând lucrarea.

Totuși, mausoleul are rolul important de a adăposti 2619 eroi, în mare parte soldați necunoscuți. Osemintele acestora au fost exhumate de pe câmpurile de luptă și aduse în mausoleu pentru a li se acorda onorurile și un loc de veci demn.

Neîngrijit mult timp după al Doilea Război Mondial, mausoleul a servit până recent și ca biserică parohială.

În ultimii ani a fost restaurat prin proiectul din fonduri europene "Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial".

Monumentul Ecaterinei Teodoroiu de la Muncelu

$
0
0
"Pe aceste locuri a căzut eroic în luptele pentru apărarea Patriei, la 22 august 1917, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu"
Aceste cuvinte lapidare sunt săpate în obeliscul ridicat pe partea dreaptă a drumului între comunele Străoane și Răcoasa, pe șoseaua ce urcă de la Mărășești la Soveja. 

"Here fell heroically fighting for her Motherland, on July 22nd 1917, second lieutenant Ecaterina Teodoroiu"
These few words are etched in the obelisk erected on the right side of the road between Străoane and Răcoasa, on the way from Mărășești to Soveja.

Am auzit recent din întâmplare de acest monument și m-a luat prin surprindere când l-am zărit brusc într-o curbă la ieșirea din satul Muncelu.

I only heard recently of this monument and I was surprised to stumble upon it in a curb exiting from Muncelu village.

Astfel, sunt 100 de ani de la momentul în care, în timp ce regimentul ei respingea unul dintre ultimele atacuri germane din cadrul bătăliei de la Mărășești, Ecaterina a fost lovită mortal.

Thus, it's 100 years since the moment when, while leading her regiment which was repulsing one of the last German attacks in the battle of Mărășești, Ecaterina was mortally struck.
"Înainte băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!" ar fi strigat eroina, la momentul ultimului ei asalt.
La rândul ei, presa europeană titra: "Moartea glorioasă a unei eroine române".

"Forward, lads, don't give up, you're with me!" she called, dashing for her last assault.
The European press wrote those days: "The glorious death of Romanian heroine".

Astăzi, peste dealul sângeros s-a reașternut liniștea. Cresc culturi agricole, iar în vinul renumit din regiune curge, la propriu, sângele eroilor.
Aceștia nu au murit, pentru că trăiesc în amintirea noastră. Ei ne-au dat icoana sfântă a României Mari, iar în fruntea lor se află în continuare, ca în seara zilei de 22 august 1917, Ecaterina Teodoroiu.

Today, quiet has settled on the bloody hill. Agriculture is thriving and the renowned wine from the region flows red with heroes' blood. 
They are not dead, they live in our memory. They gave us the holy icon of Greater Romania, and before them still marches, like on that August evening of 1917, Ecaterina Teodoroiu.

Mausoleul de la Mărășești

$
0
0
Întru Slava Eroilor Neamului
Pe câmpia de la nord de Focșani, pe locul unde s-au dat cele mai grele lupte de pe teritoriul țării noastre în Primul Război Mondial, s-a ridicat mărețul mausoleu al eroilor : Mărășești.

Pentru mine a fost mereu un loc de importanță majoră: l-am vizitat demult și de asemenea știam că vreau să-l revăd la o sută de ani de la bătălie. Dacă acum aproape zece ani era destul de deteriorat (infiltrații de apă în cupolă, statuile în stare precară), de data aceasta am avut bucuria de a-l găsi restaurat iar statuile de bronz curățate.

- istoria succintă a construcției mausoleului, cu numele artiștilor care l-au realizat
-

Cupola de granit a sculptorilor Ion Jalea și Corneliu Medrea. Ion Jalea a fost rănit chiar la Mărășești, pe 17 august, pierzând brațul stâng. Capodoperele create de sculptorul constănțean în următoarele decenii, printre care se numără inclusiv Arcul de Triumf, au fost făurite cu o singură mână!




Mausoleul este străjuit de două rânduri a câte 5 eroi, generali sau simpli soldați.
Prima este înfățișată Ecaterina Teodoroiu, sublocotenent, căzută la Mărășești în seara zilei de 22 august 1917.

Generalul Constantin Christescu, comandantul Armatei 1 la Mărășești.

Generalul Constantin Prezan, Șeful Marelui Cartier General.

Generalul Henri Berthelot, Șeful Misiunii Militare Franceze

Rândul de busturi închinate eroilor este încheiat de cel al Căpitanului Grigore Ignat (maior post mortem), "găsit mort în tranșee, cu mitraliera în brațe, înconjurat de oamenii săi și mormane de cadavre inamice. A luptat ca un brav și tot astfel a murit." (ordinul de zi al armatei din 19 august 1917). Astăzi, pe locul unde a căzut în fruntea companiei de mitraliori a fost ridicată o cruce albă.

Pe frontispiciului mausoleului sunt scrise luptele purtate în Primul Război Mondial, inclusiv treimea eroică "Mărășești, Mărăști, Oituz".

- detaliu de la poarta de intrare din fier forjat al mausoleului -

Mausoleul de la Mărășești mai este denumit și Biserica Neamului și, într-adevăr, găzduiește sub cupola sa un altar.

În fața altarului se află sarcofagul Generalului Eremia Grigorescu, eroul luptelor de la Oituz și Mărășești, unde a comandat Armata 1. Eroul cu o viață de roman s-a stins înainte de vreme, în anul 1919.

În mausoleu sunt înmormântați peste 5000 de eroi, printre care Generalul Henri Cihoski, exterminat la Sighet de comuniști, și Maria Zaharia, fetița de numai 12 ani din satul Răzoare, a cărei poveste este relatată de Dumitru Almaș (vă las să o descoperiți). 

Am fost nespus de bucuros să văd că cenzura comunistă nu a șters de la Mărășești Basarabia.

În cupolă poate fi admirată îndeaproape fresca lui Eduard Săulescu.

Începutul bătăliei: 6 august 1917.

Nu trebuie trecut cu vederea faptul că Mausoleul de la Mărășești este construit pe moșia boierului George Ulise Negropontes, care a donat terenul. 
100 de ani mai târziu, Mausoleul de la Mărășești rămâne unul dintre cele mai sfinte locuri la care să ne plecăm fruntea în semn de respect față de sacrificiul eroilor care s-au jertfit pentru România Mare.

Muzeul Bătăliei de la Mărășești

$
0
0
În spatele Mausoleului de la Mărășești, mai puțin știut, este Muzeul Bătăliei de la Mărășești. Este un spațiu acoperit ce permite expunerea unor foarte interesante exponate din vremea Primului Război Mondial: uniforme, arme, fotografii și documente de arhivă.

Spațiul este deosebit de valoros prin suplimentul de informație adus publicului larg. Astfel, aici, prima pagină a ziarului "Dimineața" din ziua de marți, 14 august 1917 (pe stil vechi), ziua intrării României în război.

imagini din război, precum luptele la baionetă

distrugerile războiului: biserica din Mărășești și conacul moșierului George Ulise Negropontes

arme, truse sanitare...

uniforme

imagini cu soldați și ofițeri din Misiunea Militară Franceză (despre care puteți citi excelentul jurnal al lui Marcel Fontaine)

obiecte personale ale locotenentului Ecaterina Teodoroiu, a cărei casă o puteți vizita la Târgu Jiu.

M-am bucurat să descopăr o imagine cu proiectul inițial al "Bisericii Neamului". Din lipsa fondurilor, construcția s-a amânat din anii 20 până în anii 30. Deja, la acel moment, stilul neoromânesc lăsase locul stilului art-deco, așadar mausoleul a fost finalizat astfel și în formă simplificată. Se poate înțelege, din informațiile furnizate, că marele merit pentru finalizarea lucrărilor înaintea izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial revine Reginei Maria și Regelui Carol al II-lea. Ce s-ar fi întâmplat dacă ne prindea noua conflagrație fără măcar a termina locul de veci al eroilor Primului? Ar fi fost rușinos.

Am descoperit cu interes actul de donație prin care George Ulise Negropontes a dăruit statului român moșia pe care s-a ridicat mausoleul, chiar pe locul unde au fost purtate luptele.

îndemn

Muzeul este parcurs de o frescă cu mai multe scene înfățișând scene din istoria națională. Aici, Marea Unire, ora astrală a neamului românesc, parafrazându-l pe Stefan Zweig.

Mărăști

$
0
0
Mărăști - nume evocator de bătălie, este de asemenea un sat cocoțat pe culmea unui deal din Vrancea, pe valea râului Șușița. Până la a ajunge la mausoleu, se traversează satul care are câte ceva în plus de arătat.

Mărăști - name evoking a battle, is also a village high on a hill in Vrancea, on the Șușița river. Until reaching the mausoleum, the village has a few things to show.

Intrarea în sat este monumentală: se face prin Arcul de Triumf de la Mărăști, construit de Gavril Petrescu după un proiect al arhitectului Pandele Șerbănescu.

The entrance is monumental: there is triumphal arch, built by Gavril Petrescu, after a project by architect Pandele Șerbănescu.

Arcul de Triumf de la Mărăști - imagine de epocă

the triumphal arch - period pictures

Chiar în spatele arcului se află următorul obiectiv: troița cișmea (sau "ciușmea")

Right behind the arch is a stone cross, which used to be a fountain.

imagine de epocă a troiței / period picture of the cross

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, în sat (și în întreaga zonă) au fost amplasate câteva panouri explicative prin proiectul "100 de ani de eroism la Mărăști". Realizate din fonduri europene (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală - FEADR), montarea panourilor este binevenită, însă nu mi-este clar cât de rezistente vor fi acestea. Mă tem că doar câțiva ani, în cel mai bun caz. Într- notă mai optimistă: drumurile din zonă au fost restaurate cu aceeași ocazie.
Acest panou descrie bătălia de la Mărăști și prezintă harta satului cu obiectivele sale turistice - chiar a fost util să mă orientez.

On occasion of the Centennial of the Great Union, in the village and in the whole area were places panels for the project "100 years of heroism at Mărăști". Built with EU funds (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD), these panels are good news, albeit I don't know if they shall last long. They do not seem very sturdy. Also, good news for all circulating in the area: the roads were repaired.
This panel describes the battle of Mărăști and presents the village map with its touristic objectives. It was very useful to me.

Spre mausoleu am putut admira câteva case pitorești, dintre care preferata mea este aceasta. Satul Mărăști a fost ras de pe fața pământului în 1917 și reconstruit. Așadar se poate presupune că această casă, după aparențe printre cele mai vechi, are 100 de ani. 
Realitatea satului este tristă, însă, fiind mic și pustiu, cunoscut doar pentru faima bătăliei ce a avut loc aici. În jur, plin de păduri și vii - deci potențial ar fi.

I admired a few houses on the way. This is may favorite. The village was destroyed in 1917 and rebuilt. I can presume that this house is 100 years old.
The village is poor and not very lively. It is surrounded by forests and vineyards, so there is potential.

Alt obiectiv major al satului: biserica. Am fost surprins cât de frumoasă este, cu al său falnic turn de piatră.

Another major objective of the village: the church. I was surprised by how large and beautiful it is, with its strong belltower.

Există și o explicație pentru această discrepanță: a fost reconstruită după război în stil moldovenesc, fiind practic o donație a țării satului care s-a jertfit în război.

It was built after the war, in regional style, as a donation from the whole country to the village that suffered from the war.

"Această sfântă și dumnezeiască biserică înălțatu-s'au din temelie în zilele marelui și gloriosului Rege Ferdinand I al României și Maiestății Sale Regina Maria de către societatea "Mărăști", înființată chiar pe câmpul de luptă în anul 1917 de toți ostașii armatei a 2-a, sub președinția de onoare a Generalului Alexandru Averescu, comandantul acestei armate și președinția activă a Generalului Alexandru Mărgineanu, comandantul Diviziei a 3-a.
Ridicatu-s'au pentru înlocuire a vechei biserici a Mărăștilor, surpată de tunuri în bătălia de la Mărăști, pentru de-a pururi amintire a izbânzii și spre veșnica pomenire a vitejilor morți pentru țară și închinatu-s'au prea cinstitului hram al sfintei și marei mucenițe Maria Magdalena în 24 iulie 1928 în al 11-lea an de la înfrângerea și alungarea oștilor dușmane. Și s-a sfințit astăzi 10 iunie 1928 sub domnia M.S. Regelui Mihai I al României".
Fie ca păcatele noastre să fie răscumpărate cum au fost ale Mariei Magdalena, iar România toată să renască din cenușă, precum au renăscut satele vrâncene după război. 

"This holy church was erected from the ground in the days of the great and glorious King Ferdinand I of Romania and her Majesty Queen Mary, bu the society "Mărăști", founded on the battlefield in 1917 by all the soldiers of the second army, under the honorary presidency of General Alexandru Averescu, the commander of the army, and the active presidency of General Alexandru Mărgineanu, commander of the 3rd Division.
It was erected to replace the old church in Mărăști, ruined by the canons in the battle of Mărăști, as a memory of the victory and eternal remembrance of the braves who died for the country, dedicated to Mary Magdalene, on July 24th 1928 under the rule of His Majesty King Michael I of Romania."
May our sins be redeemed like Mary Magdalene's and may Romania rise again like the Vrancea villages after the war. 






Mausoleul de la Mărăști

$
0
0
La capătul satului Mărăști se află mausoleul comemorativ al celor căzuți în Primul Război Mondial.
Ridicat în perioada 1928-1938, adăpostește mormintele a 5342 soldați români, ruși și germani, precum și mormintele mareșalului Alexandru Averescu și ale generalilor Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu și Nicolae Arghirescu.

At the end of the village of Mărăști is the mausoleum for the heroes who fell in the Battle of Mărăști. Built between 1928 and 1938, it is the final resting ground for 5342 Romania, Russian and German soldiers, as well as Marshal Alexandru Averescu and generals Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu and Nicolae Arghirescu.

Mausoleul a fost ridicat la inițiativa societății "Mărăști", creată de Regina Maria potrivit planului elaborat de ofițerii care au purtat bătălia în 1917. Este opera arhitectului Pandele Șerbănescu, sculpturile fiind realizate, pro bono, de Aurel Bordenache.

The mausoleum was erected at the initiative of the "Mărăști" society, under the patronage of Queen Mary of Romania, according to a plan designed by the fighting officers at the end of the battle. It was built by architect Pandele Șerbănescu, with sculptures by Aurel Bordenache.

Platforma mausoleului. Criptele se află în subteran și sunt luminate prin lumină naturală.

The mausoleum platform. The crypts are underneath, dimly lit by natural sunlight.

- detalii altorelief "Cinstea Eroilor de Țară - Armată și Văduve"- 

- altorelief "Honour to the Country's Heroes - Army and Widows" -

- detalii altorelief "Onoarea Eroilor" - 

- altorelief "Heroes' Honour" -

În centrul esplanadei se află bustul Mareșalului Alexndru Averescu, realizat de Oscar Späthe. Astfel, rolul central la Mărăști este rezervat mareșalului, personalitate de anvergură în istoria României, nu doar militară, ci și politică. Îmi place foarte mult sculptura, detaliul ei (uniforma, expresia severă).

In the center of the platform is the statue of Marshal Alexandru Averescu, created by Oscar Späthe, with great detail. Thus, the central role at Mărăști is reserved to the commander in chief of the battle. He had a strong personality and in addition to a major military role, he also had an important political career in inter-war Romania. I love how detailed this sculpture is, the uniform, the harsh expression.


Nivelurile subterane ale mausoleului conțin muzeul și criptele. Sunt prezentate arme din perioada Primului Război Mondial, imagini de epocă și documente din perioada ofensivei, care oferă informații interesante despre ofensiva victorioasă română:
"Ordin de zi nr. 140 din 15 iulie 1917
Ofițeri, subofițeri și soldați!
Zilele de 9, 10 și 11 iulie vor fi pentru totdeauna zile istorice, zile mari pentru istoricul Diviziei 6 și amintirea noastră, căci în aceste zile, dând peste cap puternicul vrăjmaș ce aveți în față, ați dat dovadă de adevărată dragoste de țară, de bravură fără margini, arătându-vă cu adevărat demni urmași ai marilor noștri strămoși.
Ați luptat ca leii, iar curajul și furia voastră au spăimântat pe vrăjmaș, care nu s-a oprit până la graniță. Fiți mândri cu toții că întreaga țară își are ațintite privirile asupra voastră. Eu sunt mândru că am cinstea să fiu capul unei divizii de bravi. În numele șefilor superiori și al meu, vă mulțumesc la toți și vă urez de aici înainte să aveți prilejul să arătați dușmanului ce este și ce poate fi românul. Comandantul Diviziei 6, General Arhirescu"

The underground levels house a museum and the crypts. You can see weapons from the First World War, pictures and documents, for example this one:
"Order of the day nr. 140, July 15th 1917
Officers, soldiers!
The days of July 9th, 10th and 11th shall remain in history, great days for the history of the 6th Division and in our memory, for in those days, repealing the enemy before you, you have proven love for your country and boundless bravery, showing yourselves worthy of our great ancestors. 
You fought like lions, and your courage and fury frightened the enemy, who stopped only at the border. Be proud that the whole country looks at you. I am proud to be the commander of such a division of braves. In the name of the superior officers and my own, I thank you all and I hope that from now on you shall show the enemy who the Romanian is and can be. Commander of the 6th Division, General Arhirescu"

"Divizia a III-a, 12 septembrie 1917, Proces verbal nr. 14448/1917
În cea mai glorioasă bătălie dată de la începutul campaniei de trupele Divizie a 3-a, s-a eliberat de la 11 iulie satul Mărăști din mâinile dușmanilor. Bravele noastre trupe au mai eliberat în acea memorabilă bătălie și alte sate, însă niciunul n-a suferit de pe urma barbariei dușmane ca satul Mărăști. Nu mai este satul Mărăști de altădată. Este o adevărată ruină. Avem, deci, înalta îndatorire morală și patriotică de a pune iarăși pe picioare acel sat.
Înaintea tuturor, noi care l-am cucerit, trebuie să luăm inițiativa înjghebării unui fond sub numele fondului 'Mărăști', cu care mai târziu să se înalțe un sat și mai frumos, și mai mare. General Alexandru Mărgineanu"

"3rd Division, September 12t 1917, Protocol nr. 14448/1917
In the most glorious battle fought from the beginning of the campaign by the troops of the 3rd Division, on 11th July was liberated the village of Mărăști. Our brave troops also liberated other villages, byt none of them suffered from the enemy's barbarism like the village of Mărăști. It is no longer the village of Mărăști that we knew. It is a ruin. Thus, we have the highest moral and patriotic duty to put thus village back on its feet. 
First of all, us, those who have conquered it, we must take the initiative of setting up a fund under the name 'Mărăști', with which later a village must be reconstructed, fairer, larger. General Alexandru Mărgineanu"

Bustul generalului Arthur Vătoianu, care ar trebui, poate, montat în exterior, în incinta mausoleului, pentru a fi admirat de mai mulți.

The statue of General Arthur Văitoianu, which should maybe be erected outside the mausoleum, to be admired by a larger number.

La nivelul inferior al criptei se află mormintele Mareșalului Averescu și al generalilor Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu și Gheorghe Văleanu, realizate de sculptorii Caroll Thot și Alexandru Bordenache.

In the crypt are found the tombs of Marshal Alexandru Averescu and generals Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu and Gheorghe Văleanu, made by sculptors Caroll Thot and Alexandru Bordenache.

Este impresionantă coborârea în cripta slab luminată, doar de lumina ce filtrează de la suprafață, conștientizarea că ne aflăm  înconjurați de rămășițelor pământești ale celor care au comandat la Mărăști.
Referitor la controversa privind rămășițele pământești ale Mareșalului Averescu, ipoteza strămutării acestora în perioada comunistă nu a fost confirmată, așadar o lăsăm la nivel de ipoteză, sperăm, falsă.

The crypt is impressive. Dimply lit by light filtering from above, one is surrounded by the earthly remains of the officers who led the battle of Mărăști.
Regarding the controversy concerning the remains of Marshal Averescu, supposedly moved during the Communist regime, there is no definitive proof in this sense.

Datorăm cinste și recunoștință veșnice eroilor care au luptat și căzut la Mărăști, un nume înscris definitiv cu litere de aur în istoria națională.
- vultur de bronz sculptat de Spiridon Georgescu -

We owe honor and gratefulness to those who fought and fell at Mărăști, a name written in golden letters in national history.
- bronze vulture sculpted by Spiridon Georgescu -

Mausoleul de la Soveja

$
0
0
Ultimul obiectiv vizitat, în ordine, dintre mausoleele Vrancei, este cel de la Soveja, pe valea Șușiței în sus, la peste 50 de km de Tișița, spre munți (DN 2L).

The last objective visited was the Soveja mausoleum, on the Șușița river valey, 50 km from the main road at Tișița (DN 2L).

Relieful este deluros și împădurit, zona superbă. Chiar dacă locurile par izolate, merită explorate.

The relief is hilly and forested, the area is superb. Even if the places seem isolated, they are worth exploring.

Mausoleul este ușor de găsit, fiind indicații pe drum. / The mausoleum is easy to find, as there are signs on the road leading to it.

- indicator trilingv / multilingual panel - 

Inscripțiile de pe mausoleu sunt:
"Aici odihnesc ostașii căzuți pe aceste plaiuri în războiul 1916 - 1919"
frontul estic "Ostași ce-ați căzut pentru țară / Viteji ai credinței, soldați / Oriunde'n morminte voi stați / Vă fie țărâna ușoară"
fronton vestic "Cei ce căzut-au pentru țară / Pe lanul câmpului bogat / Jertfind o'ntreagă primăvară / Nu au murit ci-au înviat!"

The mausoleum bears several inscriptions:
"Here rest the soldiers who fell in these places in the war 1916 - 1919"
east side: "Soldiers who have fallen for their country / Brave of the faith, soldiers / May you rest in peace / Wherever you lay"
west side: "Those who have fallen for their country / On the rich lands / Sacrificing their whole spring / Are reborn, they have not died!"

- Ce înseamnă osuar "deschis"?, am întrebat custodele mausoleului.
- Înseamnă că osemintele sunt așezate în spațiu deschis, mergeți și vedeți, mi-a răspuns dumneaei simplu.
M-am apropiat de ferestruica din spate și m-am uitat în sala pietruită: așezate pe pământ, stive de oase așezate ordonat, ca bețe de chibrit în cutie, cu câteva straturi de cranii peste. De nedescris. Priveam rămășițele pământești ale eroilor care au făcut România Mare.
Acum știu ce înseamnă osuar "deschis". 

- What does "open" ossuary mean?, I asked the mausoleum's caretaker.
- It means that the bones are laid in open space, go and see, she answered simply.
I approached the small window in the back and I looked below: lying on the earth, piles of bones neatly stacked like matches in a box, layers of skulls placed above them. Indescribable.
I was looking at the earthly remains of the heroes who made Great Romania.
Now I know what "open" ossuary means.

În spatele mausoleului poate fi vizitat un mic muzeu.

There is a small museum behind the mausoleum.

Uniforme, arme, imagini și hărți din acele timpuri.

Uniforms, weapons, pictures and maps from that time.

"planul director de tragere" / "general shooting plan"

La întoarcere am văzut și această interesantă mărturie a istoriei, "podul General A. Văitoianu", fiind menționat "făcut în 1915, V. Irimescu (?) scrisă și oferită..." iar pe verso "1916 maiu 5" (deci data diferă) și "trăiască armata română U! RAAA! Lucrul public se respectă".

On the way back, I spotted this interesting historic artifact, "General A. Văitoianu bridge", mentioning that it was "built in 1915, V. Irimescu (?) written and offered...". On the other side, it's written "May 5th 1916" (yes, the date differs) and "live the Romanian army! Hou! RAAAH! Public works should be respected".


Monumentul Șarjei de la Prunaru - Bujoreni

$
0
0
"C'est magnifique, mais ce n'est pas la guerre. C'est de la folie." Au fost cuvintele unui ofițer francez, martor la șarja cavaleriei ușoare britanice în toamna anului 1854 în timpul Războiului Crimeii.
62 de ani mai târziu, pe 28 noiembrie 1916, cavaleria română avea să fie protagonista unui episod similar, la Prunaru.

"It's beautiful, but it's not war. It's crazy." Those were the words of  a French officer witness to the charge of the light brigde in the Crimean War (1854).
62 years later, on November 28th 1916, the Romanian cavalry would be the protagonist of a similar episode, at Prunaru.

După ce armata germană a forțat Dunărea la Zimnicea pe 23 noiembrie, s-a năpustit spre București, elementele cele mai avansate ocupând satul Prunaru, pe șoseaua Alexandria - București. O parte a armatei române din zonă era încercuită.

After the German army crossed the Danube at Zimnicea on November 23rd, it scrambled for Bucharest, its vanguard reaching Prunaru on the Alexandria - Bucharest main road. Part of the Romanian army in the area was surrounded.

La acel moment a fost trimis Regimentul 2 Roșiorii de Vede, în frunte cu colonelul Naumescu, să sprijine asaltul armatei române care căuta să spargă încercuirea și să degajeze drumul spre București.

At that moment, the Second Cavalry Regiment was sent to support the Romanian army's assault to break the encirclement. It was commanded by Colonel Naumescu.

Dintre "cei 300 de la Prunaru" au fost uciși 209 de soldați și 7 ofițeri. Colonelul Naumescu, rănit, a fost luat prizonier și a murit în captivitate în Bulgaria. 
De pe patul său de moarte, din captivitate, colonelul Naumescu a adresat camarazilor săi următoarele rânduri: 
"Scumpii mei, invidiați soarta mea fericită. Mor mulțumit că în viață am avut nobila misiune de a face educația patriotică a unui regiment de viteji, le-am pregătit sufletul și le-am deșteptat conștiința înaltei datorii față de scumpa noastră patrie." (Constantin Kirițescu, Istoria Războiului pentru întregirea României, vol. II, Ploiești, ed. Karta - Graphic, p. 190).

From "the 300 of Prunaru", 216 soldiers were killed, 7 officers among them. Colonel Naumescu was wounded and taken prisoner. He died in captivity in Bulgaria.
From his deathbed, he left a few words for his comrades in arms:
"My dear comrades, envy my happy fate. I die content that in life I had the noble mission to finish off the patriotic education of a regiment of braves, I prepared their soul and I awakened their consciousness for the high duty to our beloved motherland." ((Constantin Kirițescu, Istoria Războiului pentru întregirea României, vol. II, Ploiești, ed. Karta - Graphic, p. 190).

Cel care a preluat comanda regimentului, locotenent-colonelul Emanoil Pop, l-a condus pe toată durata războiului, inclusiv în luptele de la Mărășești.

The regiment's command was taken over by lieutenant-colonel Emanoil Pop. The regiment fought the remainder of the war, including at Mărășești.

Cimitirul militar ce amintește bătălia se află pe șoseaua București - Alexandria, în comuna Bujoreni, o zonă frumoasă, cu vâlcele și păduri.
În amintirea Șarjei de la Prunaru a fost dezvelit la Iași, în perioada interbelică, "Statuia Cavaleristului în Atac", realizat de sculptorul Ion C. Dimitriu - Bârlad. Monumentul se află vizavi de intrarea în Grădina Copou.

The military ceremony which reminds of the battle is near the Bucharest - Alexandria main road, in Bujoreni. It is a beautiful place, with forests and valleys.
In the memory of the Prunaru Charge, a monument was erected in Iași, "Cavalryman attacking", by Ion C. Dimitriu - Bârlad. The monument is found in front of Copou Park.

Sulina

$
0
0
Sulina - marginea României.
Chiar dacă ar mai fi locuri care ar concura pentru folosirea acestui apelativ, aplicarea lui Sulinei mi-a venit firesc, așa izolată fiind, la capătul Deltei, accesibilă doar cu vaporul.
Am stat două zile în oraș, dintre care una a fost de fapt într-un tur al Deltei. Deopotrivă plajă, râu și pădure, Sulina este uimitoare. Mai jos sunt câteva rânduri despre ce este de văzut în cel mai estic port de pe Dunăre.

Sulina - at the edge of Romania
Even if there are other places in Romania which can boast with the title, it comes naturally for Sulina, at the end of the Danube river. Beach, river and forest, Sulina is amazing.

Mi-am dorit de mulți ani să ajung în acest loc iar ocazia s-a ivit, neașteptat, când am vizitat un grup de prieteni basarabeni ce participau la Tabăra pentru etnicii români din afara granițelor "ARC".
(în imagine, tabăra văzută din vechiul far)

I wanted to get here for several years and the occasion came rather unexpectedly, visiting friends from Bessarabia at the "ARC" camp, for Romanians living in the neighboring countries.
(the camp grounds, seen from the old lighthouse)

Zilele de glorie ale Sulinei se leagă de Comisia Europeană a Dunării, înființată prin Tratatul de Pace de la Paris din 1856 (articolele 16 - 19). La încheierea Războiului Crimeei, Rusia a fost îndepărtată (vremelnic), de la gurile Dunării, iar pe fluviu trebuia să se poată circula liber.
Comisia își avea sediul la Galați, un sediu secundar la Sulina și era însărcinată, între altele, să amenajeze cursul inferior al Dunării astfel încât să se poată naviga în siguranță.
În imagine: sediul Comisiei Europene a Dunării, cea mai impunătoare clădire din oraș.

Sulina's glory days are linked to the creation of the European Commission of the Danube at the 1856 Paris Peace Treaty (articles 16 - 19). At the end of the Crimean War, Russia no longer bordered the Danube and it was decided that there would be free navigation on the river.
The Commission had its headquarters in Galați and secondary headquarters in Sulina. Its role was to undertake works in order to allow for a safe navigation.
Pictured: the headquarters of the Commission, the most impressive building in town.  

Palatul Comisiei Europene a Dunării, văzut din vechiul far.

The headuqarters of the European Commission of the Danube, seen from the old lighthouse.

Prin grija Comisiei, la Sulina au fost realizate diguri și s-a ridicat "vechiul far" ce a rezistat până în zilele noastre. Construit în 1870, astăzi găzduiește Muzeul "Farul Sulinei". 
Între timp, Dunărea a continuat să depună sedimente iar pământul a avansat cu sute de metri mai departe față de bătrânul edificiu.

The Commission oversaw the construction of modern levies and of the old lighthouse. Built in 1870. it is now a museum.
In the meantime, the Danube continued to expand the delta and now the old lighthouse is several hundreds of meters inland.

Odată cu transformarea micului sat de pescari Sulina în punctul terminus al unei căi navigabile de importanță crescândă, au apărut facilități moderne, precum hotelul "Camberi", astăzi din nefericire în ruină (o altă victimă a naționalizării comuniste).

Sulina transformed from a small fishermen village into a town at the end of an important waterway. A modern hotel was built, "Camberi", now a ruin (another victim of the communist nationalization). 

fostul hotel "Camberi" / the former "Camberi" hotel

Pe chei pot fi admirate multe clădiri centenare, dar renovate, cu balconașul lor caracteristic din fontă sau din fier forjat.

19th century buildings with a better fate can be seen on the Danube bank. They typically have an iron balcony on the main facade.

case de pe cheiul Dunării la Sulina / the Danube river bank

balcon din fier forjat și lemn / wood and iron balcony

Pe străduțele din spate se ascund câteva căsuțe din lemn, din vremuri foarte vechi.

On some streets you can still see very old houses, made of wood.

 A doua cea mai mare biserică din oraș, Sfântul Nicolae.

The second biggest church in town, Saint Nicholas.

biserica greacă, pe strada paralelă cu cheiul / the Greek church

Dunărea se scurge și ea molcom; pot fi admirate tot felul de ambarcațiuni curioase, mari și mici, ba într-o seară au acostat chiar vapoare de foarte mari dimensiuni, chiar în fața palatului Comisiei.

On the Danube you can see boats of all shapes and sizes. 

Cele mai impresionante sunt ale Poliției de frontieră, disciplinat aliniate pe malul opus.

The most impressive are the ones from the Border police.


De altfel, la Sulina, fiecare metru reamintește legătura strânsă a orașului cu apa, cu fluviul și cu marea.

In Sulina, every meter reminds us of the towns tight link with the water, river and sea.

În port se află și un frumos monument ridicat "în memoria eroilor care s-au jertfit pentru apărarea deltei Dunării și eliberarea Basarabiei în cel de-al Doilea război mondial". La Sulina au fost lupte atât în 1941 cât și în fazele finale ale războiului, orașul fiind bombardat de mai multe ori.

There is also a monument "dedicated to the heroes who gave their lives defending the Danube Delta and the liberation of Bessarabia in World War II". 

Tot pe mal se află cea mai frumoasă clădire din oraș: catedrala Sfântul Alexandru și Sfântul Nicolae. A durat 100 de ani să se facă această catedrală care, după cum se observă, încă are schele pe ea. 
Planul de a ridica o catedrală pe malul Dunării, vizibilă din largul mării, datează din 1882. Doar în 1910, la inițiativa regelui Carol I, a fost pusă piatra de temelie la edificiul prezent, după planurile arhitectului Constantin Nănescu. Nu a fost terminată: a izbucnit Marele Război. A fost reluată în anii 1930 sub impulsul regelui Carol II. A fost completat doar exteriorul: a venit războiul.

The most beautiful building is the Saint Alexander and Saint Nicholas Cathedral. It took 100 years to build it. As it can be seen, these days it still has scaffolding.
There was a plan to built a cathedral in the town since 1882. The foundation stone was laid in 1910 on the initiative of King Carol I. The architect was Constantin Nănescu. It was not finished because World War I erupted. The works were restarted during the reign of King Carol II but were again interrupted by another war. 

Vestea cea bună e că până la urmă catedrala a fost terminată și sfințită în 1982... 100 de ani pentru o catedrală! Mai bine mai târziu decât niciodată.

The good news is that the cathedral was finally finished in 1982... 100 years to finish a cathedral! Better late than never.

Muzeul "Farul Sulinei"

$
0
0
Vechiul far de la Sulina este o mașină a timpului, care ne trimite înapoi în vremurile Comisiei Europene a Dunării, în secolul 19, când Dunărea se vărsa în mare chiar la limita actuală a orașului... 
Farul a fost construit de otomani în 1870, pentru Comisie. A fost ridicat după planurile inginerilor englezi M. Engelhardt și Charles Hartley ("părintele Dunării", cel care a realizat planurile pentru regularizarea canalului Sulina).

The old lighthouse in Sulina is a time machine, sending us back to the times of the European Danube Commission, in the 19th century, when the Danube flowed into the sea right at the edge of the town...
The lighthouse was built by the Ottomans in 1870, for the Commission. It was erected according to the plans of English engineers M. Engelhardt and Charles Hartley ("the father of the Danube", the latter overseeing the plans for the works on the Sulina channel).

Astăzi farul se află la peste 2 km distanță de malul mării, este martorul transformării țărmului și avansării Deltei, astfel încât și-a pierdut funcția maritimă, fiind însă principalul punct cultural al orașului.
Cu aspect de cetate, în încăperile sale a fost amenajat un muzeu, despre evoluția orașului Sulina și despre unul dintre fiii săi celebri: scriitorul Jean Bart. Farul a servit ca decor pentru celebrul film "Toate pânzele sus".

Today, the lighthouse is found over 2 km from the sea shore and is the witness of the transformation of the shore, of the progress of the Delta into the sea. Thus, it lost its maritime function, but has become the main cultural attraction.
Built like a fortress, it was transformed in a museum. It presents Sulina's evolution from village to town and is partly dedicated to one of its famous sons: writer Jean Bart. The lighthouse served as background to the famous Romanian movie "Toate pânzele sus" (Set sail). 

De pe platforma de circulație, aflată la peste 20m înălține, se poate admira orașul. Farul este funcțional: lumina bate la 20 km.

From the top circulation platform, over 20 meters above, the town can be admired. The lighthouse is functional and its light can be seen for 20 km.

Muzeul este esențial pentru a descoperi istoria Sulinei, din cele mai vechi timpuri. Cea mai veche mențiune a brațului Sulina, sub numele "Selinas", se regăsește în lucrarea "De administrando imperio" de Constantin al VII-lea, împărat bizantin (circa 950).
Ulterior, în regiune își fac simțită prezența coloniștii italieni, care au fondat în zonă cetăți puternice, precum Enisala.
Apoi, odată cu toată Dobrogea, Sulina intră sub dominație otomană - o perioadă de decădere până aproape de dispariție. O vreme locul a devenit cuib de pirați.

The museum is essential for discovering the history of Sulina, from the oldest times. The oldest mention of the Sulina Danbe arm, under the name "Selinas", is found in the work "De administrando imperio" by Byzantine emperor Constantine VII (around 950).
Later, Italian colonists appeared in the region, founding powerful fortresses, like Enisala.

Revenită României, Sulina s-a dezvoltat la nivel de oraș. Multe clădiri din acea perioadă de avânt se păstrează până azi clădiri precum Hotelul Camberi (ce necesită restaurare).
Mai multe țări, printre care Anglia, Olanda sau Rusia, aveau la Sulina reprezentanțe oficiale.

Returned to Romania, Sulina developped at town level. Many buildings dating to that period survive, like the Camberi Hotel (needing restoration works).
Several countries, among them England, Holland or Russia had official representations in Sulina.

Muzeul prezintă și numeroase exponate ce au legătură cu viața marinărească.

The museum also presents many items linked with maritime navigation.

Un colț e rezervat obiectelor personale ale scriitorului Jean Bart (Europolis)

A section is reserved to objects having belonged to local writer Jean Bart (writer of Europolis)

Delta Dunării - brațul Sulina, golful Musura și pădurea Letea

$
0
0
Cu ocazia șederii la Sulina la tabăra "ARC", am făcut, împreună cu colegii veniți din Basarabia, o plimbare de o zi prin Deltă, doar a doua oară prin frumosul colț de rai al României (după o mult mai scurtă primă tură în Murighiol). Plimbarea, de la vărsarea Dunării prin brațul Sulina, traversând golful Musura și până în vestita pădure Letea a făcut toți banii (50 RON, în condițiile în care eram 10 în barcă (cu pilot cu tot).

Eram vreo 3-4 bărci.

În doar puține clipe, eram pe canal și lăsam orașul în urmă.

Foarte repede am putut admira farurile vechi de pe diguri.

voia bună era în toi și sloganurile unioniste răsunau în Deltă

Era tulburător să văd cum digurile se tot subțiau aproape până să dispară sub valuri; totodată eram impresionat de lungimea lor. Nu știam că sunt atât de lungi, însă pilotul ne-a explicat că ele au fost extinse perseverent și metodic de mai bine de 100 de ani.

Am avut plăcuta surpriză să văd pelicani, deși era spre amiaz.

În sfârșit, farul de la capătul digului, înalt, modern, care se poate vedea și de pe plaja Sulina. 

finis terrae

Chiar la vărsarea Dunării prin brațul Sulina este o epavă, "Turgut". Este adânc înfiptă într-un banc de nisip. O tentativă de a o remorca, acum câțiva ani, aproape reușise, dar uriașul s-a așezat până la urmă înapoi pe fundul puțin adânc al mării.
Nava este poate denumită după Turgut Reis, vestit amiral otoman în timpul sultanului Soliman Magnificul. 

Să ne întoarcem în Deltă, mai exact pe insula Novaia Zemlea. Da da, ca vestita insulă rusă din Oceanul Arctic, numai că aici este vorba de o minusculă limbă de nisip cu ceva smocuri de iarbă. Denumirea exotică, "pământ nou", a fost dată probabil de localnicii lipoveni. Înfricoșător, de fapt, să te găsești, așa, în derivă, la vărsarea Dunării. Din fericire, eram cu localnici experimentați, iar vremea era superbă.

Unioniștii au marcat momentul cu o horă în punctul unde țărmul românesc se pierde în mare. 

Bancurile de nisip ce înconjoară insula permit o astfel de iluzie optică: oameni ce merg pe mare.  

Înapoi în bărci: traversăm golful Musura! Întinderea de apă este din nou înfricoșătoare pentru o barcă așa mică. Fundul apei se vede pe alocuri, unde erau bancuri de nisip.

Spre țărm, o mare de nuferi cum nu am mai văzut. 

Intrăm pe canale. Evident că aveam un steag tricolor la noi.

Căpitanul nostru. Lui îi datorăm frumoasa plimare. Am avut și noroc să avem o barcă acoperită, singura. Recomand, pentru excursiile în plină vară, pălărie, cremă solară, apă și poate chiar umbrele, pentru că soarele este necruțător.

Echipa bărcii; cu o parte mă știam din alte campanii unioniste.

Curând am ajuns la debarcaderul de pe grindul Letea.

Am schimbat barca pentru o mașină de teren.

Una dintre acestea. :)

După atâta apă, era ciudat să dăm de... praf, dar grindul Letea este prăfos și arid, cel puțin vara. 

Este și destul de pustiu, dar fauna, sălbatică și domestică, pare să se simtă în largul ei.

Este și destul de pustiu, dar fauna, sălbatică și domestică, pare să se simtă în largul ei.

Popas. Am fost de-a dreptul încântați de ceea ce am găsit în magazinul sătesc: chips, pufuleți, cola și alte prostioare, pentru că ni se făcuse cam foame.

Și am ajuns la Letea. Pădurea este împrejmuită de un gard de sârmă, să nu pătrundă animalele domestice. Podețe de scânduri permit pe alocuri traversarea unor zone mlăștinoase. Totuși, probabil că aveam așteptări excesive față de pădurea Letea: e frumoasă, deasă, dar parcă nu are acele forme ciudate și extraordinare despre care am citit în cărți. Pe deasupra, am parcurs doar o mică porțiune, insuficient, probabil, pentru a-mi face o idee despre biodiversitatea unică și recunoscută a pădurii Letea.

Am ajuns destul de repede într-o zonă cu dune de nisip, ceva specific pădurii Letea.

Dune de nisip în Letea.

Ultimul popas a fost un lac sărat din apropiere, apărut într-o singură noapte, potrivit povestirilor localnicilor, care îl consideră un loc sfânt și făcător de minuni.

"În anul 1970 acest lac s-a format în ziua când Hristos a înviat. Cine crede cu adevărat, prin credință va fi vindecat. Amin"


Schitul Iezer

$
0
0
Ultimele zile din anul 2017 și primele din 2018 le-am petrecut, ca niciodată, pe munte, spre marea mea bucurie. Destinația a fost cabana Cheia din Parcul Național Buila Vânturarița. 
Primul popas a fost schitul Iezer, pe drumul forestier dinspre satul Cheia (oraș Olănești), spre schitul Pahomie. Respectivul drum forestier e perfect practicabil pentru mașini până la Pahomie.

I spent the New Year in the mountains, something never done before and a welcome change. The destination was Cheia chalet, in the Buila Vânturarița Mountains.
The first stop was Iezer monastery, on the dirt road from Cheia village (Olănești) to Pahomie. The road is good for all cars. 

Atestat documentar încă din 1495, în timpul lui Radu cel Mare, schitul a fost ridicat din piatră 50 de ani mai târziu. De mai multe ori ruinat, a fost refăcut de mai multe ori, între altele în anii 1909-1912 când a fost înălțată și clopotnița.

Mentioned for the first time in 1495, the monastery was rebuilt in stone 50 years later. Destroyed several times, it was rebuilt, among other times in 1909-1912, when the bell-tower was also erected.
De schit se leagă numele Sfântului Cuvios Antonie, care a trăit aici în sihăstrie la începutul secolului 18.

At the monastery lived a rich merchant who retired as a monk, Saint Anthony, at the turn of the 18th century.

În zonă circulă de asemenea numeroase legende, printre care cea a unei comori îngropate în zidurile acesteia, pe care tâlharii au venit să le surpe. Într-adevăr, locul, retras, superb, provoacă imaginația.

There are numerous legends in the ares, like the one about a treasure buried in the monastery walls that bandits came to steal. Indeed, it is a beautiful secluded place, where the imagination can wander.

Picturile bisericii sunt vechi de 300 de ani.
Schitul Iezer este un popas obligatoriu, fie și pentru câteva clipe, în drum spre schitul Pahomie sau spre o drumeție în Buila Vânturarița.

The paintings are 300 years old.
Whenever on the road to Pahomie or to the Buila Vânturarița mountains, you must take a moment to visit Iezer monastery.

Cabana Cheia - Buila Vânturarița

$
0
0
Întâlnirea cu o gașcă de munțomani mi-a prilejuit prima ședere mai lungă pe munte și totodată primul revelion, într-un loc unde doream demult să ajung: Buila Vânturarița. Destinația a fost cabana Cheia, pornind din satul omonim pe DJ654 până la bifurcația spre schitul Pahomie. Am oprit la schitul Iezer, așa cum am povestit. La bifurcație, fiind mai mult loc, am lăsat mașinile și am luat-o spre dreapta, pe drumul forestier.

A group of friends who love trekking gave me the opportunity to spend several days on the mountain, for New Year's Eve in a place I wanted to see for a ling time: Buila Vânturarița. The destination was Cheia chalet, starting from the village with the same name, on DJ654 until the crossroads to Pahomie monastery, then onward on a forest road. We stopped at Iezer monastery on the way, then we left the cars at the crossroad and took the road to the right.

gașca la plecare / ready to go

Am nimerit zile excepțional de frumoase iar ora matinală ne-a permis să surprindem un soare minunat în pădure.

The weather was beautiful and the sun really brought out the vivid forest colors.

Totuși, după ce am luat-o la pas prin defileul îngust prin care se afundă drumul forestier, am dat de gheață, zăpadă și răcoare.

It got gloomy and cold, however, as we descended in a deep valley.

Companie ne-a ținut pârâul Cheia pe alocuri zgomotos și învolburat, ce se furișa printre versanții abrupți.
The Cheia stream opened a deep path in the mountains.

Drumul e foarte simplu, nu e necesară orientarea după mușchii copacilor, dar în caz de nevoie, se poate și asta. Pădurea e bătrână, frumoasă, în mare parte neatinsă, fiind chiar la liziera parcului național Buila - Vânturarița, cel mai mic și mai recent din România.

The road is easy and straightforward. The forest old; it's at the edge of Buila - Vânturarița National Park, which is the smallest and most recent in Romania.

După un timp regăsit soarele. / We found the sun again.

Și chiar câteva izvoare, foarte utile pentru a reîmprospăta rezervele de apă. Sunt 4 de ore de mers de la bifurcație la cabana Cheia.

Several streams allow us to replenish on the way. It is a 4 hour walk to Cheia chalet.

Tunel! Da, la un moment dat, drumul forestier, amenajat, potrivit celor discutate cu localnicii, prin anii 1980 pentru exploatări forestiere, trece printr-un tunel care scurtează mult drumul. Înghețat și neiluminat, tunelul Cheia este totuși foarte scurt și se vede permanent "luminița de la capătul tunelului".

Tunnel! Yes, the forest road, once used for logging, goes under the mountain in a short, unlit tunnel, built in the 1980's.

Panou la intrarea în tunel cu lista principalelor obiective turistice din Parcul național Buila - Vânturarița.

Information panel at the tunnel entrance, mentioning that you are in Buila - Vânturarița National Park and its attractions.

Alt panou, la răspântia dinspre Pahomie. / Another panel, at the crossroad to Pahomie.

silogisme forestiere

Syllogism: "The forest and Romanians are brothers. Don't forget you are Romanian".

Mordor! Nu chiar, doar versantul nordic la ieșirea din tunel. Gata cu soarele!

Mordor! Well, not really, only the north face at the tunnel exit. No more sun!

Omul - încă mic în comparație cu natura. / Man - still small compared to nature.

Restul drumului până la cabană, mai puțin de o oră, este o coborâre lină ce se termină cu ultima provocare: traversarea unui pârâu înghețat, dar foarte puțin adânc.

The remainder of the road to the chalet is a one hour long descent with one last challenge: fording a shallow icy river.

Rustică așa cum trebuie: cabana Cheia! / Cheia chalet: delightfully rustic!







Refugiul Piscul cu Brazi / Buila Vânturarița

$
0
0
Într-una din zilele petrecute la Cabana Cheia, am făcut un traseu pentru a ne dezmorți, idee cu atât mai bună cu cât a fost singurul mod de a vedea mai multă zăpadă pe munte.

Destinația a fost Refugiul Piscul cu Brazi, din spatele cabanei, prin pădure, pe un traseu ușor, foarte bine marcat.

Nu a durat mult și stratul de zăpadă acumulat era chiar gros, după cum se vede față de stâlpul cu marcaje.

Chiar și așa, din fericire, cărarea era făcută deja.

Ziua era frumoasă iar pe alocuri ieșirea din pădure ne lăsa să vedem până departe peste văi.

Încă puțin până la refugiu!

Și am ajuns!
Am găsit refugiul foarte curat, este încăpător, cu paturi suprapuse, din lemn. Totuși, parcă nu sunt pregătit psihologic, încă, pentru o noapte în așa condiții, iarna. Deși, cu echipamentul potrivit, înțeleg că nu e nicio problemă.

Traseul continuă după refugiu, noi însă am revenit la cabana Cheia pe același drum, bucuroși de ieșirea la zăpadă și de vremea bună.

Marea Adunare Centenară de la Chișinău

$
0
0
Nu concepeam să nu particip la Marea Adunare Centenară, spuneam prietenelor din mașină, pe drumul de întoarcere de la Chișinău. Încă un drum de 7 ore din cele multe făcute peste și dinspre Prut. 
Trebuie spus că drumul nu începusă sub auspicii prea bune: o furtună de zăpadă mă forțase să amân plecarea de vineri până sâmbătă, cu emoții că drumurile nu erau deblocate (am găsit niște plăci de gheață pe la Coșereni...). Mi se părea că natura nu ține cu noi, într-un moment așa important.

There was no way I was going to miss the Great Centennial Gathering, I said to friends in my car, on the way back from Chișinău. Another one of those 7 hour drives.
I must say that things were looking bleak on Friday, because of a snow storm. I delayed my departure for Saturday, unsure if roads would be open (there was some ice on the way, too). I felt nature was against us, in such an important moment.

Până la urmă drumul s-a uscat, mai ales dincolo de Focșani. / Finally, the road was clear and dry.

Ba mai mult, natura ne recompensa pentru cele suferite cu peisaje superbe sub cer albastru. 
Even more, nature was making amends offering us superb landscapes under blue skies.


Chișinăul aștepta la fel de frumos, senin, în haine de sărbătoare. 
Chișinău was equally beautiful, clear, looking its best.

Ștefan cel Mare ne aștepta, precum mereu. / Stephen the Great was waiting for us, as always.

Iar noi nu l-am dezamăgit! / And we did not let him down. 

Prietenii erau la datorie. Tinerii de azi... / Friends were there. Young people...

Tinerii de la Marea Adunare Națională... / Young people from the Great National Gathering...

Tinerii care au apucat România Mare... / Young people from Great Romania.

"Anul Centenar reprezintă un moment oportun de săvârșire a unui act de justiție, în concordanță cu istoria poporului nostru, cu normele de morală și de drept internațional. Pledăm pentru revenirea definitivă a populației dintre Prut și Nistru la trupul Patriei-Mamă, România."

"The Centennial represents a timely moment for the realization of an act of justice, according to the history of our people, with the moral norms and international law. We advocate the definitive return of the population found between the Prut and the Dniester to Romania, its motherland."

Cetatea Albă

$
0
0
Demult îmi doream să ajung la Cetatea Albă. Era "pe listă" de ani de zile. Nu era tocmai ușor, fiind departe și drumurile proaste, dar într-un weekend prelungit din vara trecută, am reușit.

Tura ar fi fost mult mai grea de făcut dacă nu beneficiam de traducerea Irinei pe tot parcursul vizitei, pentru că la Cetatea Albă se vorbește doar în rusă și ucraineană. Așadar peste tot - la vamă, la muzee, la masă - toată comunicarea era în rusă; de altfel nici engleza nu e prea răspândită.

La intrarea în cetate se pot admira și ruinele vechii colonii grecești Tyras, ce purta numele antic al râului Nistru.

Tyras

Zidurile Cetății Albe cu Turnul Fecioarelor. Desigur, și aici există acea legendă răspândită: la un asediu, mai multe fete tinere s-au aruncat din turn în loc să cadă prizoniere dușmanilor. Legenda există și la Cetatea Caliacra.

turnul fecioarelor

Zidurile cetății spre limanul Nistrului, un pic mai sălbatice.

Poarta mare a cetății, accesul principal, ridicată de Ștefan cel Mare în anul 1476. Sunt afișate stema modernă a orașului, cu vița de vie, iar în dreapta o piatră de pe vremea Moldovei, reconstituită.

Cetatea Albă este realizată din două curți interioare succesive, ce înconjoară un donjon aflat pe marginea Limanului Nistrului. Prima curte (curtea dinafară) este vastă, să încapă toată populația așezării în caz de asediu, cu bunuri și materiale cu tot. Este parțial acoperită cu arbori, care nu știu dacă sunt anume un parc, sau au crescut așa. Acest zid de incintă, al treilea, a fost terminat de Ștefan cel Mare la finalul anilor 1470.

În prima curte se mai păstrează urmele moscheii Baiazid al II-lea, cu minaretul încă în picioare. Fiu al lui Mehmed al II-lea Cuceritorul, Baiazid al II-lea a reușit să smulgă Cetatea Albă de la moldoveni, în vara anului 1484, după un asediu de o săpătămână.

minaretul moscheii

Când am vizitat cetatea, era un mic bâlci cu suveniruri, tir cu arcul, de asemenea erau expuse piese de artilerie din diverse epoci. 

În a doua curte (curtea dinăuntru) se intră prin două porți, care arată deosebita grosime a zidurilor. 

Este goală și pare părăsită, dar am văzut în imagini că uneori se organizează concerte aici, cu donjonul în fundal.

a doua incintă

pe zidurile cetății

Donjonul, partea cea mai veche a cetății, care s-a numit succesiv Asprocastron sau Maurocastron (bizantini), Aspron (pecenegi), Moncastro (genovezi), Cetatea Albă - sub stăpânirea Moldovei și Akkerman, după cucerirea otomană. În prezent se numește Bielgorod Dnistrovski, de către ucrainieni, fiind înrudită, prin numele purtat prin secole, de alte cetăți cu deosebită însemnătate istorică, precum Alba Iulia sau Belgrad.



Foarte încântat de a fi ajuns la Cetatea Albă!

Donjonul văzut de pe ziduri. Curtea interioară arată mai bine decât în unele poze mai vechi văzute de mine. Nu mai este pârlog, este iarbă cosită. De asemenea, se fac lucrări de consolidare la zidurile dinspre limanul Nistrului, se construiesc și câțiva noi contraforți.

donjonul și limanul Nistrului


Limanul Nistrului, văzut de pe ziduri.

Am coborât să ating Nistrul la vărsare.

interiorul donjonului cu semnele trecerii timpului...


Turnurile demult și-au pierdut acoperișurile și ar fi utilă o restaurare, pentru a se conserva.

Pe lângă cetate era ridicat un decor de film.

Perioada pare să fie Primul Război Mondial...

Prin toate cetatea era zumzet de gâze și zbor de păsări. Se pare că unele își peticesc cuibul.

Un pic mai amenințători, acești corbi.

A venit...

... să-i zică ceva.

Urmele românești prin cetate lipsesc aproape complet, dacă nu ar fi de exemplu această stemă reconstituită și prinsă într-una din nișele curții.

În alt loc, am putut admira o stemă originală, mâncată de vreme, pentru că mult timp a trecut de pe vremea lui Ștefan cel Mare...


Vedere de pe ziduri, spre Poarta Mare.
Cetatea Albă se simte cam singură și așteaptă să o vizitați. Eu cu siguranță voi reveni!

Cetatea Albă - orașul

$
0
0
Cetatea Albă, oraș multimilenar la limanul Nistrului, frământat de invazii și cuceriri. Prima dată atestat în componența Moldovei la 1386, sub domnia lui Ștefan I, pierdut la 5 august 1484 de pârcălabii Gherman și Oană, sub domnia lui Ștefan cel Mare. Încă 15 ani parte a României în prima parte a secolului XX.
(aș fi vrut să găsesc un asemenea semn de tip Hollywood în română, dar l-am găsit doar turcesc)

Cetatea Albă, reședința raionului cu același nume din Ucraina. Un scurt drum duce de la vama de pe drumul Căușeniului până în oraș, trecând prin sate precum Seimeni sau Sadova. Drum simplu, nemarcat și găurit. Alt drum nu am încercat, dar pot menționa că drumul spre est, spre Sărata, e nepracticabil cu mașina mică la mai mult de 20 km/h. Asfaltul e smuls pe porțiuni largi și sunt diferențe de nivel de peste 20cm.

Cetatea Albă. Bilhorod-Dnistrovskyi. Acum că studiez paleografie chirilică, pot citi acest semn de intrare în oraș. Vara trecută nu puteam.

Cetatea Albă, oraș de 50.000 de locuitori și la prima vedere un haos urbanistic. Prioritatea mi-a fost cetatea, dar odată aceasta vizitată, m-am pierdut un pic pe străduțele orașului în semicerc, căruia i-a crescut o aripă stângă. În imagine, o clădire administrativă a orașului. 

Acesta se mândrește cu o istorie veche de 2500 de ani!

Cum spuneam, urbanismul țarist a debordat, dar întreg orașul a stagnat, strivit de forța gravitațională a Odesei imperiale, aflată la doar 85 de kilometri depărtare peste podul cu ridicare verticală de la Zatoka. La umbra marilor copaci nu crește nimic, spunea Constantin Brâncuși.

drum pavat din Cetatea Albă

intersecție, în apropiere de cetate

Numele străzilor principale (Ismail, Lenin, Gretska) sunt afișate și în engleză.

Însă perioada sovietică este în continuare reprezentată prin multe mărturii:
"În această casă, între 19 iunie 1940 și 22 iunie 1941 a trăit eroul Uniunii Sovietice Anisimov Victor Vasilevici - pilot ce a luat parte la apărarea Transnistriei de fasciști în 1941"

Un punct ușor de găsit este memorialul slavei, pentru cel de-al Doilea Război Mondial.





În apropiere se află alt monument.

De asemenea, orașul are un parc al victoriei (din 1945) cu un monument dedicat evenimentului.

panou la intrarea în parcul victoriei

Lângă cetate, pe strada Nezalezhnosti am găsit această instuție de învățământ, dar clădiri de mari dimensiuni nu prea sunt în oraș.

Un alt exemplu, acest liceu de pe strada Pușkin (Pedahohichne Uchylyshche). Chiar lângă se află Muzeul Orașului.

De altfel strada Pușkin este una dintre puținele cu trotuare, însă pavajul e foarte neprietenos pentru tocuri sau cărucioare.

Atmosferă tipică în Cetatea Albă, cu străduțe umbroase și ce necesită reasfaltare.

Lada

Orașul are mai multe biserici, cea mai mare fiind Catedrala Înălțarea Domnului (scările de acces sunt dinspre str. Ismail nr. 72). E construită la începutul secolului XX.



Biserica Sfântul Nicolae

Biserica armenească Adormirea Maicii Domnului, construită în secolul 14, în curs de restaurare.

În curtea bisericii a fost adus și amplasat un mormânt sarmat, parțial depozit de materiale.

Nu sunt multe hoteluri în Cetatea Albă; eu am stat la hotelul Fiesta, pe strada Shevchenko, și îl recomand.
Viewing all 249 articles
Browse latest View live