Quantcast
Channel: Turist în ţara mea / A patriot's guide to Romania
Viewing all 249 articles
Browse latest View live

Bălți

$
0
0
Întâmplarea face că voi încheia șirul de relatări despre caravanele Trai mai bun prin Basarabia din vara anului 2014 cu orașul Bălți, văzut cu ocazia caravanei 4 spre Edineț. De fapt era să sar acest oraș, pentru că simțeam că nu l-am vizitat încă îndeajuns pentru a-l aborda. De asemenea, pentru că mi-e ușor antipatic. 
Până la urmă m-am răzgândit: deși nu i-am descoperit încă toate cotloanele, am fost în Bălți de suficiente ori pentru a-i parcurge centrul temeinic, iar la capitolul muzee: niciunul nu era deschis.
De asemenea, nu l-am mai sărit pentru că deși mi-e ușor antipatic, pentru motivele reamintite mai jos, totuși două recente vizite i-au regalonat blazonul, când am avut ocazia să reîntâlnesc oameni dragi  care învață chiar în acest oraș.  

Acesta este blazonul orașului, trimitere la faptul că pe timpuri era un târg de cai și de asemenea la populația răzășească ce a avut de prea multe ori ocazia de a apăra pământul Moldovei medievale cu arma în mână.


Așa arată bulevardul pietonal central - strada Independenței. Este chiar locul unde în 2012 am făcut cunoștință cu orașulși cu o gloată de românofobi ce aruncau cu ouă, pietre sau alte obiecte care mai de care mai periculoase - de unde antipatia mea inițială față de Bălți.

 
Într-adevăr, orașul este statistic al doilea ca mărime din Republica Moldova (100.000 de locuitori), mult înaintea următoarelor. Totuși, în afară de o duzină de blocuri de 10 etaje, împlântate ca nuca în perete în centrul orașului și un pic la periferii, Bălțiul este un vast sat cu case parter și străzi nu întotdeauna asfaltate. Chiar și așa, este foarte orgolios, revendicând titlul de "capitală a nordului". Industrializarea din a doua jumătate a veacului XX a adus în oraș o numeroasă populație rusofonă.

Orașul i-a rezervat un colțișor lui Taras Șevcenko, poetul național ucrainean.

Totuși, văzând că în pofida ifoselor, nu poate rivaliza cu capitala republicuței, Bălțiul s-a apucat să-și clădească propria alee a clasicilor. Mai are de lucrat, deocamdată e sub aleea clasicilor de la Edineț, de exemplu. 

Pe Aleea Clasicilor din Bălți sunt deocamdată doar 3 scriitori: Eminescu, Creangă și un Vieru ce-și alteaptă un tovarăș contemporan.

În apropiere, tot pe pietonală, se află Teatrul Național "Vasile Alecsandri"

Statuia omonimă se află în fața instituției culturale.

Totuși, să nu ne îmbătăm de prea mult românism: vizavi de Alecsandri, pe un frontispiciu, șade nederanjată diabolica triadă Marx, Engels și Lenin... Vremurile se schimbă greu la Bălți.

Orașul se mai "mândrește"și cu un tanc T-34 din Al doilea război mondial, fiind astfel "înfrățit" cu Tighina sau Tiraspol la capitolul monumente rusești belicoase.

Continuăm plimbarea pe pietonală și ajungem în Piața Independenței, la monumentul lui Ștefan cel Mare. Mai e de lucrat la pavaj... Bălțile sunt numeroase în oraș și un subiect constant de glumă pentru mine.

Mai recentă decât ați crede, statuia lui Ștefan cel Mare a fost ridicată în anul 2004, fiind opera sculptorului Gheorghe Postovanu și a arhitectului Vasile Eremciuc. Se remarcă prin bula suverană ce nu a fost niciodată în atributul voievozilor români, fiind un element împrumutat din Occident. Pe fundal, primăria.


Privire din spate asupra soclului din piatră de Cosăuți, pe un cer mult mai frumos decât cel din timpul verii.

Tot în Piața Independenței, pe bulevardul Ștefan cel Mare, se află Catedrala "Sfântul Nicolae".

Ridicată în 1795 în stil eclectic (un pic baroc, un pic neoclasic), este cel mai vechi edificiu din urbe. Clopotnița este mai recentă, fiind reconstruită în 1995 după modelul celei din perioada interbelică, ce poartă elemente arhitecturale neoromânești.

Interesant este că biserica era inițial destinată cultului catolic, dar din lipsă de enoriași, a servit de la bun început cultului ortodox. Se numără printre acele clădiri mai frumoase și mai impunătoare din Bălți.

Nu departe, pe bulevardul Ștefan cel Mare, este un monument dedicat victimelor deportărilor antisemite din Al doilea război mondial. 

Un pic mai încolo, galeria de onoare a orașului. Observați secera și ciocanul stilizate? Întreaga galerie este dedicată unor personaje din perioada sovietică...

În celălalt capăt al zonei centrale, la intersecția străzii Independenței cu 31 august 1989 (Ziua Limbii Române) se află biserica "Sfinții Constantin și Elena", obiectivul meu preferat din oraș. Este o bijuterie neoromânească, ridicată în perioada interbelică la inițiativa episcopului Hotinului Visarion Puiu, după planurile ahitecților Adrian Gabrilescu și Andrei Ivanov. După ce în perioada sovietică a servit drept depozit, recent a fost vopsită într-o stridentă nuanță de albastru, albastru rusesc, cum îi spun eu. Chiar și așa, caracterul profund românesc al arhitecturii nu poate fi deghizat iar speranța mea este că va veni ziua când românismul va putea fi din nou asumat deschis și senin la Bălți, în prezent oraș cu o numeroasă populație rusofonă. În acea zi se va da jos și spoiala de pe catedrala românească.

Ultima mea vizită la Bălți a fost în toamna anului 2014. Colega mea Ofelia a făcut câteva fotografii superbe într-o zi cu cer senin, pentru care îi mulțumesc. Cu ocazia acelor vizite (au fost două), eu am avut plăcerea de a revedea trei prietene din acest oraș: Natalia, Inga și Elena, din Tinerii Moldovei, care mi-au făcut ziua frumoasă, în totală contradicție cu experiența de cu doi ani în urmă. Natalia mi-a făcut spontan chiar un tur al orașului. Am văzut biserica armenească, din păcate închisă și un grup de case antebelice care au scăpat de bombardamentele și de barajele de artilerie care aun distrus aproape integral orașul în Al doilea război mondial. Era seară, nu se mai puteau face poze, însă am realizat că nu cunosc chiar tot despre acest oraș, dar drumurile mă vor readuce probabil în acest oraș al contrastelor.


Portul Cultural Cetate

$
0
0
Am vizitat Portul Cultural Cetate, loc legat de numele poetului Mircea Dinescu, cel care l-a creat. 
Potrivit site-ului oficial, micul paradis de pe malul Dunării a pornit spre noul destin în anul 1996, când un fost port agricol, cu clădirile și facilitățile sale, au fost cumpărate de Dinescu, locul fiind transformat în centru cultural. În prezent găzduiește evenimente și artiști bursieri din diverse domenii (teatru, cinema, creație literară, sculptură, pictură, etc) și colaborează cu numeroase fundații culturale din țară și străinătate.
Eu aflasem de Portul Cultural Cetate de la emisiunile de Revelion transmise de acolo. Îmi amintesc, de acum vreo 5 ani, cum Dinescu ospăta invitații cu bucate tradiționale - purceluși la proțap, costițe savuroase, pastrame sifisticate - totul în acorduri lăutărești, spulberând concurența de prost gust, cu pițipoance și șmecherași, de pe alte canale.

I visited the Cetate Cultural Port, linked to the name of poet Mircea Dinescu, who created it.
According to the official site, the small paradise on the Danube bank received a new destiny in 1996, when the poet's foundation bought a small agricultural port with its buildings and facilities and turned it into a cultural center. It presently hosts events and artists who excel in different domains, like theatre, cinema, writing, sculpture, painting, etc... It cooperated with various cultural centers and foundations at home and abroad. 
I found out about the Cetate Cultural Port from New Year tv shows, which were broadcasted directly from there. I remember, about 5 years ago, how Dinescu threw feasts for his guests, with a variety of traditional food - roasted pigs, tasty ribs, sophisticated pemmican - all accompanied by fiddlers, crushing the competition which consisted of shows of poor taste with tarts and slicks.

La Portul Cultural Cetate se ajunge din localitatea Cetate, pe o șosea ce pornește la vale spre Dunăre, la monumentul eroilor.

At the Cetate Cultural Port you arrive by taking the street behind the heroes monument in the town of Cetate.

Călătorului i se înfățișează scutul de veacuri al românilor - Dunărea - în toată măreția ei. 

The traveler will then see the bulwark which guarded Romanians for hundreds of years - the Danube - in all its majesty.

Mai multe clădiri, modernizate cu gust, pot găzdui diverse evenimente culturale, precum proiecții de filme, reprezentații de piese de teatru... 

Several modernized buildings can now host various cultural events: movie projections or theater representations.

O pereche de copaci seculari. După frunză și scoarță, păreau ulmi, printre arborii mei preferați, pentru că îmi amintesc de copacii copilăriei din București, dintre care mulți azi nu mai sunt.

Here is a pair of century-old trees, elms, I think, one of my favorite. They remind me of the old trees which used to exist in my Bucharest neighborhood. Most were cut down these past years.

Un frumos exemplu de clădire neoromânească, înecată în verdeață.

Here is a beautiful example of Neoromanian villa, drowned in greenery.

Peste tot, pe pajiște, sunt expuse opere de artă contemporană. Mie, arta contemporană, fie îmi place, fie e groaznică și fără sens...

On the grass, everywhere, lie modern art pieces. For me, modern art is either fascinating or horrible and meaningless.

O fostă clădire administrativă a portului agricol a fost modernizată și extinsă, cu foarte, foarte mult bun gust. Ați observat ferestrele adăugate pe centru? Eu nu. 

A former administrative building of the agricultural port was modernized and extended. It has a lot of taste. One can hardly notice the added windows in the center.

Dar ce ziceți de fresca de sub streașină ce încinge clădirea? Restaurată sau creație nouă, nici eu nu-mi dau seama, dar arată impecabil. 

The fresco under the roof eave is also beautiful. I don't know if it's restored or added, but it's impeccable.

Un cioban, animale și ceva ce pare a fi un zeu al vântului... oare ce legendă o fi reprezentată aici?

A shepherd, animals and something that looks like a wind god. I wonder from what legend this picture comes from.

"Cetate 2013 august - noiembrie"

"Cetate 2013 August - November"

O altă imagine ce pare extrasă dintr-o legendă, dar după mutre, nu sunt Argonauții.

Another image looks like it's taken straight out of mythology, but by the look of those faces, it is not the Argonauts.

Oare asta ce-o fi? Pare țepoasă.

What might this be? Looks like a prickly piece of art.

Opera mea de artă preferată. :) De fapt, nu prea glumesc, că mie îmi cam plac vehiculele istorice, chiar și cele agricole.

My favorite work of art. :) Actually, I'm not really joking, I like classic vehicles, even when it comes to agricultural machines.

Pe pajiște stăteau tolăniți, în raiul lor, câțiva câini blânzi, curați și binișor hrăniți.

There were several dogs on the premises, in what looked like doggy heaven for them. They were lying in the sun and looked gentle and well fed.

Se pare că îngerii sunt o temă majoră în portul cultural. Ei străjuiesc Dunărea și apără locul cu energia lor divină. Cred că asta a fost și intenția poetului, să creeze un spațiu de liniște, odihnă și creație, un spațiu ocrotit.

It looks like angels are a major theme of the cultural port. They guard the Danube and protect the place with their divine energy. I think that was the poet's intention, to create a quiet space, where one can enjoy tranquility, rest and create in a safe place. 

Pentru oricine se află prin zonă, pe la Calafat, o oprire la Portul Cultural Cetate pentru o cafeluță la soare este o idee excelentă!

For anyone traveling in the area, near Calafat, a stop at Cetate Cultural Port, to enjoy coffee, tee or a meal, is a great idea!

Cetate

$
0
0
Anul trecut am fost să vizitez Vidinul, profitând de noul pod între Calafat și orășelul de la sud de Dunăre, construit de bulgari, cunoscut și cu numele de "Podul Noua Europă". Ideea este că România și Bulgaria sunt eminamente țări din "noua Europă", acea Europă decomunizată, recent reintrată în "familie", dar încă destul de necunoscută și considerată săracă.
Am vrut să vizitez Vidinul de când s-a inaugurat podul (14 iunie 2013), dar ocazia nu s-a prezentat imediat. În drum spre Vidin, am vizitat și câteva obiective turistice din sud-vestul Olteniei.

Last year I went to visit Vidin, in north-western Bulgaria, taking advantage of the new bridge between Calafat and that citiy. Built by Bulgaria, it's officially called the "New Europe Bridge". I came across this expression referring to countries in "New Europe", the former communist states, recently reintegrated in the "family" but still rather unknown and considered poor.
I wanted to visit Vidin since the bridge opened (June 14th 2013), but the occasion did not present itself right away. On the way to Vidin, I visited a few landmarks in south-western Oltenia.

Prima oprire a fost în orășelul Cetate, a nu fi confundat cu mai conoscutul Port Cultural Cetate, al poetului Mircea Dinescu. Localitatea poartă acest nume de cânt în apropiere au fost găsite vestigiile unei cetăți dacice. 
În centrul localității se află o veche și frumoasă statuie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Din păcate, în spate, căsuța care găzduiește primăria a fost mutilată nemilos prin operațiunea de izolare termică...

The first stop was in the small town of Cetate, which must not be mistaken for the better known Cultural Port Cetate, where poet Mircea Dinescu maintains a well known cultural center. "Cetate" means "fortress", and it bears this name after a Dacian settlement which existed nearby.
In the central square there is a beautiful old statue of Prince Alexandru Ioan Cuza, under whose rule was created modern Romania, in 1859. Unfortunately, behind the monument, the town hall was seriously deformed by thermic insulation with styrofoam plaques, a real plague for old architecture in Eastern Europe.

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, de mai aproape. E superb executată și îmi pare rău că nu era indicat nicăieri autorul.
A closer view of the statue. It is exquisitely executed and unfortunately the author was not mentioned anywhere.

Localitatea are și o biserică destul de mare.
The main church in Cetate is rather big.

În centru sunt câteva clădiri mai mari și mai frumoase, din păcate majoritatea mutilate și ele printr-o intervenție sau alta.
In the center there are a few remarkable buildings, but unfortunately most are altered by some modern interventions (doors, windows, insulation) 

Aici o altă clădire mai mare, un exemplu frumos de neoromânesc cu majoritatea elementelor originale păstrate. 
Here another one of the main buildings, in Neoromanian style, most of its original features preserved.

Cel mai mult mi-a plăcut monumentul eroilor, un model clasic, cu acvilă cruciată, de care am mai văzut, dar acesta are un nivel de detaliu deosebit și nu e deloc degradat de timp (sau de oameni - cum se mai întâmplă, cu rușine, uneori).
Pe monument sunt trecute numele eroilor căzuți, iar în medalionul din centru este fotografia sublocotenentului Dinulescu Grigore.

My favorite landmark was the monument dedicated to the Heroes of World War I. It's a classic model, with an Wallachian eagle. I have seen others, but this one is more detailed and well preserved, unaltered by time or shameless human actions.
The names of the fallen soldiers are mentioned on the sides, and on the main medallion is the name of Lieutenant Grigore Dinulescu.  

Îmi place faptul că monumentul indică în mod corect perioada Primului Război Mondial pentru România: 1916-1919, incluzând astfel Campania din Ungaria și luptele de pe Nistru împotriva incursiunilor bolșevice din primele luni ale anului 1919.

I like the fact that the monument indicates correctly the timeline for World War I in Romania: 1916-1919, including the Hungarian Campaign and the skirmishes on the Dniestr against Bolshevik troops in the first months of 1919. We entered the war later, but also had to fight until later for national unity.


Cinste, de asemenea, celor care au ridicat acest monument dedicat eroilor căzuți pentru înfăptuirea României Mari.

Blessed be the ones who erected this monument for the remembrance of the heroes who gave their lives for national unity. 

Maglavit

$
0
0
Localitatea Maglavit de pe malul Dunării este cunoscută mai ales pentru episodul din 1935, când un cioban, Petrache Lupu, a avut o vedenie în care i s-a arătat Dumnezeu îndemnând oamenii să se lase de păcate şi să trăiască o viaţă curată. Episodul a fost destul de celebru în epocă, până a fost înecat în vâltorile războiului şi uitat în perioada comunistă.

Maglavit, on the Danube bank, is well known for an apparition which occured in 1935. A shepherd, Petrache Lupu, claimed he saw God, who commanded that men stop living in sin and change their ways for the better.

În centrul satului se află o troiţă dedicată miracolului şi statuia ciobanului, amplasată recent.

In the center of the village a cross was erected in remembrance of the miracle. Next to it is a statue of shepherd Petrache Lupu.

Satul se mândreşte cu câteva case de epocă ale unor oameni mai înstăriţi.

In the village I saw a few remarkable houses, end of 19th century probably.

Biserica satului este pe şoseaua principală şi mi-a plăcut în mod deosebit clopotniţa, construită parţial din lemn.

The village church is on the main road and I liked its belltower most. It's largely built of wood, it is very rustic.

clopotniţa de la Maglavit

the Maglavit belltower

Însă indiscutabil, cel mai mult în sat mi-a plăcut monumentul eroilor "morţi pentru patrie în războiul 1916-1919", foarte asemănător celui de la Cetate.

However, what most impressed me in Maglavit is the heroes monument, dedicated to those who fell in the Grat War that Romania fought between 1916 and 1919. It resembles the monument in Cetate.

Motivul pentru care acest monument m-a impresionat în mod deosebit este inscripţia: o moştenire şi un înflăcărat îndemn pentru păstrarea unităţii naţionale, pe care din păcate nu am fost vrednici să o apărăm. Îmi place foarte, foarte mult formula folosită, sunt cuvinte puţine, dar puternice.

The reason why I like this monument so much is the inscription, describing the national heritage and calling for the defense of national unity: 
"To you, heirs and descendants, we leave the ancestral bravery and glory. We also leave you our fulfiled dream, 'Great Romania'. Guard it's boundaries and cherish it." 
I find it says a lot with few words. 

Calafat

$
0
0
În drum spre Vidin, principalul oraș din nord-vestul Bulgariei, am poposit la fratele său, mult mai mic, orașul Calafat de pe Dunăre. Vestit pentru duelul de artilerie de la momentul 1877, pot spune că de-atunci nu s-a mai întâmplat nimic aici, orășelul pare cu desăvârșire adormit. Este orășelul tuturor diminutivelor.

On the way to Vidin, northwestern Bulgaria's main city, I stopped to see its smaller Romanian brother, the town of Calafat, on the Danube. It is famous for being the place where the Romanian War of Independence started in 1877, with an artillery duel accross the Danube, but nothing much has happened there since. It has remained a sleepy little town.

Orășel adormit, dar aerisit. Strada principală e lată, spațioasă și sunt și multe zone pietonale în centru și pe faleza Dunării. 

Sleepy, but roomy. The main street is wide, spacious and there are many pedestrian zones in the center and on the Danube bank.

Orașul e plin de clădiri istorice, cele mai multe nerenovate; asta înseamnă și că au un farmec aparte, fiind neatinse. 

There are many old buildings to be seen. Most have never been restored so they have the original patina.

detaliul cupolei pe un cer albastru de excepție în acea zi

detail of the dome of the building in the previous picture, on a beautiful blue sky

Orașul înghețat în timp cu ale sale mărturii: o vitrină de bar decolorată, din anii 1990.

The town, frozen in time, complete with 1990's store windows.

La intersecția principală a orașului se află monumentul eroilor, un soldat din Primul Război Mondial.

At the main crossroad there is the Heroes Monument, a First World War soldier.

Soclul nu are nimic de invidiat statuii, cu ale sale silute cu accente Art Nouveau. Păcat de starea pietrei, de plâns.

The pedestal has nothing to envy on the statue. It is beautifully sculpted in Art Nouveau style, unfortunately it is quite weathered.

Eroii căzuți și deviza bătăliilor de la Oituz: "Pe aici nu se trece."

The list of fallen soldiers and the motto of the battle of Oituz: "They shall not pass."

Printre edificiile impunătoare ale orașului provincial: primăria.

The town hall is one of the most impressive buildings.

Exemplu de "așa da": bustul lui Sima Pasaretz, fost primar al orașului, cel care a trasat planul urbanistic al orașului modern și a început amenajările portuare.

A good example: in front of the town hall is a statue of Sima Pasaretz, former mayor. He laid the plans for the modern boulevards and started the works for the port.

Exemplu de "așa nu": ce drăcie mai e și asta?

A bad example: what's with this clown?

În apropierea primăriei se găsește statuia unui alt fiu ilustru al urbei, actorul Ștefan Iordache (1941-2008).

Near the town hall is also the statue of Calafat's famous son: actor Ștefan Iordache (1941-2008).

Colindând pe străduțe, alte căsuțe patriarhale de care orășelul nu duce lipsă.

Walking the streets, there are more charming hundred year old houses to be seen.

În altă intersecție importantă se află monumentul lui Tudor Vladimirescu, dimpreună cu mai multe citate ale acestui precursor al României moderne: "Patria se cheamă norodul iar nu tagma jefuitorilor". 

In another important crossroad is the monument of Tudor Vladimirescu, leader of the 1821 Revolution and forerunner of Modern Romania, founded a quarter of a century later. The inscription is one of his famous quotes: "The people, not the burglars, are the motherland". 

Altă declarație, belicoasă, dar dreaptă.

Another, more warmongering, but just declaration: "Let's unload our guns in Turkish flesh, should they come upon us."

Lângă statuie se află o biserică măricică.

Near the statue there is a rather large church.

Tot pe strada principală se află catedrala catolică, într-un stil arhitectural mai occidental.

On the main street there is also the catholic cathedral, built in a more Western style.

O clădire publică superb renovată.

A beautifully restored public building.

Clădirea muzeului de artă, din păcate închis în vacanța de 1 mai.

The Art Museum, unfortunately closed for the May 1st holiday.

Din centru se poate coborâ spre faleza Dunării și tot în zona aceea se află Monumentul Independenței, Catredrala și un areal de case frumoase.

From the center you can go down to the Danube bank. The cathedral is there, along with a group of old villas, the Independence Monument and a park.

Catedrala orașului, despre care vom vorbi mai pe larg.

The Cathedral. I shall write more about it shortly.

Arealul de case, înghețate în timp, dimprejurul catedralei.

Around the cathedral there are several large villas.

Poarta din fier forjat a unei vile, cu vopseaua coaptă de decenii de soare dogoritor.

The wrought iron gate of an old villa, its paint baked by the sun for decades.

Vilă în stil neoromânesc, lângă catedrală, deocamdată neocupată.

Unoccupied Neoromanian villa.

Aleea pietonală ce duce spre malul Dunării și Monumentul Independenței.

The pedestrian alley leads straight to the Danube park and the Independence Monument.

Monumentul Independenței

The Independence Monument

"În amintirea bombardării Widinului în 17 maiu 1877"

"In remembrance of the bombardment of Widin, May 17th 1877"

"Ridicat la 28 aprilie 1904 cu ocaziunea venirii Maiestății Sale Regelui cu întreaga familie regală în Calafat".

"Erected April 28th 1904 with the occasion of the visit of His Majesty King Carol I and the Royal Family in Calafat".

Tunuri din Primul Război Mondial.

World War I artillery.

"15 maiu 1877 aici a căzut primul obuz dușman înaintea Princepelui Carol I Domnitorul Țării"

"May 15th 1877 here fell the first enemy shell before Prince Carol I, Ruler of Romania"

Lângă se mai află un monument, în cinstea românilor de la sud de Dunăre, cărora vecinii le mai spun și "vlahi", așa cum rușii le spun românilor de dincolo de Prut "moldoveni". "În memoria Marița, fetița vlahă împușcată de turci la Smârdan în timp ce ducea apă soldaților români 1877"
Mai departe, se poate vedea podul Calafat-Vidin, denumit și "Podul Noua Europă".

There is another monument nearby, honoring Romanians living south of the Danube. Bulgarians and Serbs call them "Wallachians", just like Russians and Ukrainians call Romanians east o the Prut river "Moldovans". The text reads: "In memory of Marița, the Wallachian girl shot by the Turks at the battle of Smârdan while carrying water to Romanian soldiers 1877"
A bit further away can be seen the Calafat-Vidin bridge, or "The New Europe Bridge".

Calafat - Catedrala Independenței

$
0
0
Printre primele clădiri descoperite în Calafat a fost catedrala, iar ea m-a fermecat imediat. E mai mare și mai frumoasă decât mă așteptam pentru un oraș atât de mic.

One of the first buildings I discovered in Calafat was the cathedral. I loved it. It is bigger than I would have expected for such a small city, and with exquisite details.

Ea se află în micuțul cartier cu vile de epocă.

She is loved in the small quarter with period houses and villas.

Catedrala are hramul "Sfântul Nicolae"și mai este numită "Catedrala Independenței". Totuși, nu este contemporană cu mărețul eveniment, fiind construită între anii 1906-1910 pe amplasamentul unei biserici mai vechi.

The Cathedral has Saint Nicholas for patron saint. It's surname is "The Independence Cathedral", built on the place of its older and smaller predecessor.

Catedrala Independenței

clopotnița

the bell tower

Catdedrala Independenței, în superb stil neoromânesc.

The Independence Cathedral, in its superb Neoromanian style.

detaliul porții

front gate detail

Casa parohială e simpluță, în stil neoromânesc rustic.

The parish house is quite simple, in country Neoromanian style.


Podul "Noua Europă" Calafat - Vidin

$
0
0


Din anul 2013, România și Bulgaria sunt legate de un nou pod, construit de vecinii de la sud, cu fonduri europene. Podul ce leagă orașele Calafat și Vidin se numește “Podul Noua Europă” și completează punctele de trecere a Dunării, pe lângă mai vechiul “Pod al Prieteniei” dintre Giurgiuși Ruse.


Since 2013, Romania and Bulgaria are linked by a new bridge, built by our southern neighbors with European funds. The bridge linking the towns of Calafat and Vidin is called “The new Europe Bridge” and completes the Danube crossings, along with the older Danube “Friendship Bridge” between Giurgiu and Ruse.

Podul Noua Europă, văzut de la Calafat, de pe mal.

The New Europe Bridge seen from the Calafat bank.

Podul este de tip hobanat, cu deschidere de 180 de metri între piloni. Întregul proiect a costat 226 milioane de euro.

It is a cable-stayed bridge, with a 180 meter span between pillars. Its total cost was 226 million Euros.


Podul este rutier dar și feroviar. De asemenea, îl pot traversa pietoni și bibicliști, fără taxă.

The bridge functions as a road bridge and railway bridge. Also, pedestrians and bikers can cross it without paying a toll. 

Zoom pe pilonii podului, construiți în stil original.

Zoom on the original design of the pillars.

Podul poate fi admirat din mai multe puncte din parcul orașului Calafat.

The bridge can be admired from several places, in the park on the Calafat bank.

Deschiderea podului a însemnat, pentru mulți localnici din Calafat și Vidin, prima comunicare între cele două orașe, mai ales în primele săptămâni, când nu a existat taxă de pod. Chiar și după intrarea în normal, noul pod scoate din izolare cele două zone din punct de vedere al turismului sau al traficului internațional. Și eu am vizitat aceste locuri doar datorită noului pod, facilitator și punct de atracție totodată.


The new bridge meant, for many locals in Calafat and Vidin, the first time they discovered the neighboring town, especially in the first few weeks, when no bridge tax was applied. Even after that, the new bridge meant taking Calafat and Vidin from their isolation, from a road transportation and a touristic point of view. Myself I only visited these places because of the bridge, which facilitates communication and is an attraction in itself.

Granița româno-bulgară, acum mai ușor de trecut, așa cum ar trebui să fie toate granițele europene.

The Romanian-Bulgarian border, now easier to cross, as should be all European borders.




Vidin

$
0
0
Cântecul de lebădă al Bulgariei medievale, Vidinul este un oraș din nord-vestul Bulgariei, pe Dunăre, în fața orașului românesc Calafat. Din 2013 cele două sunt legate de un pod, ceea ce a dat un mare impuls vecinilor de pe ambele maluri să se viziteze.

Medieval Bulgaria's swan song, Vidin is a city in north-western Bulgaria, on the Danube, on the opposite bank of the Romanian town of Calafat. Since 2013, the two are linked by a bridge, giving great impetus to traffic between both sides.


Încă de la fondarea Bulgariei (Primul Imperiu Bulgar), în 681, Vidinul era populat, pe ruinele mai vechi ale cetății antice Bononia.

Even since the foundation of Bulgaria (The First Bulgarian Empire), in 681, Vidin was populated, since it was a continuation of the ancient city of Bononia.

Dunărea este binecuvântarea acestui oraș, pentru că îi aduce comerț, pescuit și micuțul sector turistic ce are șanse a se dezvolta împrejurul cetății și parcului de pe mal.

The Danube is this city's blessing, affording it commerce, fishing and the little tourism is starting to develop around its riverside fortress and park.

O hartă a orașului Vidin, ca mai toate orașele danubiene, un semicerc lipit de Dunăre.

A map of Vidin. Like all Danubian cities or towns, it's a half-disk attached to the Danube.

Hotel Rovno, unde am stat. Preț decent, condiții ok. Se poate și scump în Vidin, dar nu e cazul. Hotelul e la 5 minute de centru.

Hotel Rovno: decent price, correct conditions. There are better (more expensive) hotels in Vidin, but it there was no need for that. It's a five minute walk from the center.

Exemplu de clădire Art Deco, între hotel și centrul vechi.

Art Deco appartment building, between hotel and the city center.

Exemplu tipic de arhitectură de secol 19, în centru.

Typical 19th century architecture, in the center.

Impresionant monument, înfățișând un soldat căzut, ce comemorează Războiul sârbo-bulgar din 1885. În acel an, când Bulgaria a recuperat Rumelia Orientală, provincie autonomă otomană, creată artificial la Congresul de la Berlin și populată de bulgari, Serbia a crezut de cuvință să intervină, alarmată de o posibilă hegemonie bulgară în Balcani (un act foarte meschin). Invazia a fost oprită, Serbia bătută, inclusiv la asediul Vidinului, iar reunificarea Bulgariei recunoscută de marile puteri.

Impressive monument, showing a fallen soldier. It commemorates the Serbo-Bulgarian War of 1885. That year, Bulgaria recovered Eastern Rumelia, an autonomous Ottoman province, an artificial creation of the Berlin Congress, but populated by Bulgarians. At the moment of the unification, Serbia considered it in it's interest to attack Bulgaria, fearing its future hegemony in the Balkans (a petty action). The invasion was stopped, beaten back, including at the siege of Vidin, and finally, after peace was made, the Bulgarian unification was recognized by the Great Powers.

zona pietonală

the pedestrian zone

teatrul

the theatre

În piața centrală se află cel mai frumos monument al orașului, dedical Războaielor Balcanice și Primului Război Mondial.

In the central square is the city's most beautiful monument, dedicated to the Balkan Wars and the First World War.

Desigur, prin compoziția lui îndrăzneață, acest atac al infanteriștilor, monumentul îmi place foarte mult. În prima seară petrecută în oraș era concert în piață, iar copiii se jucau, cățărați, pe statuile soldaților. Era o priveliște destul de înduioșătoare, un fel de moment în care trecutul glorios se intersectează cu viitorul, sperăm, pacificat.

I like the monument a lot, of course, because of its bold composition, showing an infantry attack. In the first evening spent in town, there was a concert in the square. Children were playing around the monument and on it, climbing on the soldiers's statues. It was an endearing moment, a sort of glorious past meets peaceful present.

Stambol Kapiya - Poarta Istambulului, închide piața spre est și duce spre cele mai importante obiective turistice: cetatea și ruinele sinagogii.

Stambol Kapiya - The Istanbul Gate, closes off the square to the east, leading to the city's most important monuments: the fortress and the ruins of the synagogue.

străduțe patriarhale din Vidin

old streets of Vidin

străduțe patriarhale din Vidin

old streets of Vidin

Mormântul lui Antim I, Exarh al bisericii Bulgariei (1872-1877) și căpetenie a luptei pentru independență.

Tomb of Antim I, Exarch of the Bulgarian Church (1872-1877) and leader of the independence movement.

biserică în Vidin

church in Vidin

Moscheea și biblioteca Osman Pazvantoglu. De acest personaj vom vorbi mai pe larg în postarea viitoare, despre Cetatea Vidin.

The Osman Pazvantoglu mosque and library. I shall speak more of this historic figure in the next post, on the Vidin fortress.  

o clădire ecleziastică în Vidin

a building probably belonging to the church

Oficiul de turism din Vidin, într-o clădire cu arhitectură tipic bulgară.

The Vidin touristic office, in an old, typically Bulgarian house.

Monument închinat celui de-Al Doilea Război Mondial, pe faleza Dunării. Stilul arhitectural este realismul socialist, rece dar eficient.

The monuement to the Second World War is on the Danube bank. Its arhitectural style is the cold but efficient socialist realism.

Grupurile statuare sunt iubite, ca locuri de joacă pentru copii, la fel ca monumentul din piața centrală.

The statue groups is a beloved playground, just like the monument in the central square.

Cetatea Vidin și Cazarma Crenelată, principalele obiective turistice ale Vidinului.

The Vidin Fortress and the Embattled Barracks, the most important sights in Vidin.

Sinagoga din Vidin completează treimea celor mai importante obiective din Vidin.

The Vidin Sinagogue completes the trio of most important monuments.

Povestea acestei ruine este una tristă. Construită în 1894 în stil neogotic, era mărturia unei comunități evreiești dinamice. Naționalizată după 1945, căderea regimului comunist a prins-o în plin șantier de restaurare, fără acoperiș. Rezultatul: clădirea s-a distrus. În prezent există planuri să fie salvat ce se mai poate din ea, dar nimic nu a fost întreprins încă, după cum se vede.

This ruin's story is a sad one. Built in 1894 in Neogothic style, it was proof of a dynamic Jewish community. Nationalized in 1945, the fall of the Communist regime in 1989 caught it in restoration works, its roof removed. The result: the building slowly collapsed. There are plans now to save what still may be, but nothing has been done yet, as it can be plainly seen.

Cetatea Vidin, numită și "Baba Vida", este principala atracție turistică a orașului, inima istorică a Vidinului, practic motivul pentru care ți-ai abate pașii pentru a vizita acest oraș. Mai multe, în postarea următoare.

The Vidin Fortress, also called "Baba Vida", is the city's main attraction, it's historic heart and the fundamental reason for even coming to this city. More on the subject in the next post.

Cazarma Crenelată, "Krastata Kazarma", este o cazarmă de pe timpul Imperiului Otoman, foarte bine conservată, care în prezent găzduiește secția etnografică a Muzeului "Konaka".

The Embattled Barracks, "Krastata Kazarma", is a very well preserved Ottoman barracks, which presently hosts the ethnographic section of the "Konaka" Museum.

monument al eroilor în Vidin

heroes monument in Vidin

Catedrala orașului, Sfântul Dumitru.

The city cathedral, Saint Dimitrius.

Catedrala orașului, Sfântul Dumitru.

The city cathedral, Saint Dimitrius.

Catapeteasma este interesantă: ca în multe biserici din Bulgaria, este foarte foarte lată. Poate nu este o coincidență că și catapeteasma catedralei din Giurgiu este la fel.

The iconostasis is interesting: like in many Bulgarian churches, it is very wide. Maybe it's not a coincidence that the Giurgiu cathedral, on the Danube, is designed the same way.

Muzeul "Conac" - cândva casa lui Osman Pazvantoglu (1758 - 1807), acest conac otoman a căpătat elemente bulgărești, devenind în prezent muzeul orașului.

The "Konaka" Museum. Once the house of Osman Pazvantoglu (1758 - 1807, this Ottoman boyar house was modified with Bulgarian traditional elements and later became the city museum.

Orașul Vidin este în renaștere. Îl ajută mult noul pod, care îl scoate din izolare, în oraș sunt multe șantiere stradale și de infrastructură, cu fonduri europene. Monumentele sale istorice, concentrate în centrul vechi și pe faleza Dunării, în mare parte parc, sunt un argument suficient pentru o vizită în ultima capitală a țaratului bulgar medieval.

Vidin is being reborn. The new bridge helps a lot, taking out of its isolation. There are many works done right now on the road and piping infrastructure, with EU funds. Its historic monuments, concentrated in the city center and on the Danube bank, which is mostly a park, are a sufficient argument for a visit in Medieval Bulgaria's last capital.

Vârful Toaca - 1904 metri

$
0
0
Fiind la Academia Tinerilor Integri la Durău, am avut ocazia de a urca pentru prima dată un vârf din Carpații Orientali, și nu oricare, ci Vârful Toaca. Este al doilea ca înălțime din Masivul Ceahlău, cu 1904 metri. Nu mă așteptam deloc să am șansa de a urca prin Carpații Orientali așa curând, credeam că voi mai avea de așteptat, fiind atât de departe de București, dar iată că am avut noroc. Oare să fi fost de bun augur faptul că am întrezărit Munții Ceahlău mai devreme anul ăsta, când am urcat Piatra Singuratică? Posibil. Unii spun că nimic nu este întâmplător. Să fie oare așa? 

Gata cu filozofia! Aceasta este poza noastră de grup, a celor care ne porneam în drumeție, pe la prânz. Cam târzior, dar numărul mare și lipsa de experiență și-au spus cuvântul. Era abia începutul, după cum vom vedea! 

Masivul Ceahlău se află la vest de lacul de acumulare Izvoru Muntelui, format pe râul Bistrița. Barajul a fost construit începând din 1950, iar lucrarea dată în folosință în 1960. 22 de sate, aflate în vale, au fost strămutate. La lucrări a fost folosită și munca forțată a deținuților politici. Se pare că lacul trebuia să fie denumit Vladimir Ilici Lenin. Bine că vremurile s-au schimbat!

Am pornit la drum! În frunte, călăuză ne era părintele Nicodim Petre, iar eu am rămas mai în spate să mă asigur că nu rămâne nimeni în urmă.

O parte din grup, la îneput de traseu.

Ne aflam în Parcul Național Ceahlău, care are regulile lui.


Curând, urcușul a devenit abrupt. Din păcate au intervenit și primele abandonuri, două sau trei... A fost mai bine totuși că persoanele care au decis să se întoarcă au făcut-o cât încă nu se îndepărtaseră mult de stațiune. Nicu și cu mine am luat ghiozdanele de la două fete să le ajutăm să urce mai ușor. Încet-încet ne-am intrat în ritm. Geci, veste și hanorace începeau să fie date jos: efortul începuse să se simtă.
Oricum, cred că cel mai mare obstacol la urcatul pe munte este cel psihologic. Efortul nu este aşa mare, iar organismul se obişnuieşte, îi face chiar bine. Cel mai important este să pornim la drum, să facem primul pas. Până la urmă, și cea mai lungă călătrie începe cu acel prim pas.

Pădurea era superbă. Eram totuși într-un parc național, unde ea este ocrotită cu grijă, nu?

Din nou pauză de poză, una dintre multele.

Iată-ne ajunși la primul popas: Cabana Fântânele, unde s-a strâns din nou tot grupul. Vremea era superbă. Au urmat ședințele foto individuale.

Lucia, suporteriță Zimbru Chișinău, cu un fular de la Uniți sub tricolor. O astfel de eșarfă am lăsat eu legată de gard gazdelor de-o seară de la Vertiujeni


Nedespărțită de Lucia era Tania.

Tudor, un băiat de acțiune, foarte vesel și plin de idei.

Nicu, de la Izvoru Mureșului, cu care am debătut din greu cu o zi în urmă la curs.

Priveliștea de la Cabana Fântânele. Încă nu eram foarte sus.

Un singur abțibild lipsea de pe ușa cabanei: Basarabia e România!

Sfatul zilei, vopsit pe cabană. E cu atât mai valabil pe munte, unde natura te îndeamnă întotdeauna să lași grijile în vale.

Le zisesem zis colegilor că nu mai e mult de urcat și vom ajunge pe creastă. Mă înșelam... Urcușul a început iar, imediat după cabană. 

În pădure erau și câteva poiene care permiteau să admirăm peisajul.

Cum era rost de poză, ne oprisem iar. Grupul se scindase deja în două, primii fiind conduși de părintele Nicodim Petre la pas mult mai alert. Eu mă străduiam să mă asigur că nu rămânea nimeni în urmă, dar nu reușeam să îi determin să iuțească pasul și să rărească pauzele.

Drumul prin pădure era superb.

Uneori era din nou foarte abrupt.

Cam sinistră denumirea acestei arii. Aici am oprit din nou și am mâncat din pachetele primite de la mânăstire.

Deși nu eram în Mehedinți, se pare că în zone sunt vipere.

"În memoria ostașilor ce s-au jertfit pentru apărarea patriei în cel de-al Doilea Război Mondial 1944 în locul Curmătura de pe Muntele Ceahlău." Aici au murit în lupte soldați ruși și germani. Crucea a fost ridicată de fostul primar al comunei Ceahlău Dumitru Lupu. Povestea pe larg a întâmplărilor de acum 70 de ani o aveți aici.

Chiar lângă popas era o stâncă ce poate fi escaladată cu ușurință; după cum se vede, și eu am urcat-o! :)

De acolo se putea vedea printre copaci până departe.

Câțiva băieți am urcat, fiind încurajați de fete: Nicoleta, Tania și Inga.

Am pornit iar. Următorul popas a fost la o poiană largă pe o creastă sub vârful Toaca, la punctul numit Cușma Dorobanțului.

Cred că aia era cușma.

Pe după cușmă, se vedea Lacul Izvoru Mureșului.

Imediat ce a ajuns în poiană, grupul s-a răspândit pe stâncile din jur, admirând priveliștea.

Mihaela, Alexandru, Mariana și Andrei erau la înălțime.

La fel Tudor, Nicoleta, Tania, Tatiana, Lucia și Ștefan.

Tudor și Lucia salutând viitorul.

Între timp, prima parte a grupului era mult în față, se îndrepta spre vârf.

Printre ei erau și Elena și Dumitru, foarte activi la ora de istorie din ziua precedentă. Era foarte greu să te ții după ei și pe munte.

Între timp, eu îmi pierdusem răbdarea cu ședințele foto prelungite. Le-am explicat colegilor, cât mai frumos și răbdător, că ne așteaptau și alte priveliști, mai frumoase, mai sus pe munte și că riscam să nu mai ajungem pe vârf, ba chiar se putea să ne prindă și noaptea... (Nu știam la momentul acela că vorbele mele urmau să se adeverească). Însă la Cușma Dorobanțului priveliștile erau superbe în toate direcțiile și oamenii nu se mai strângeau să pornim. În disperare de cauză le-am anunțat că eu nu-i mai aștept și că pornesc înainte. Chiar îmi doream mult să ajung pe Toaca și mi-era teamă că ceilalți vor veni înapoi până să apuc. După scurt timp, m-am simțit aiurea că am plecat singur. Pe de-o parte, grupul era suficient de mare să se descurce singur, nu era pericol. Pe de altă parte însă, solidaritatea este o regulă de aur pe munte: nu se lasă oameni în urmă, iar eu încălcasem această regulă. La primul marcaj, al stâncii Panaghia, am lăsat o ciocolată, ca semn că drumul e bun și că e cazul să continue, să mă prindă din urmă. 

După vreo 20 de minute am ajuns la baza vârfului Toaca. Aici m-am întâlnit cu Veronica și cu Iulian, cărora le-am povestit cele întâmplate la vale, că nu reușeam să grăbesc grupul. Am aflat că ceilalți erau pe vârf și am pornit și noi ascensiunea.

Cum ziceam: cu cât mai sus, cu atât mai frumoase priveliștile.

Poteca urca pe lângă stâncă.

Deja se vedea vârful propriu-zis, cu stația meteorologică. Urcușul era abrupt, pe o potecă devenită șanț prin eroziune.

Hopa! Deodată ne-am întâlnit cu cei din primul grup, care, da! ajunseseră, iar acum coborau. Nu conta. Eram hotărât să grăbesc pasul, să ajung și eu pe vârf măcar câteva minute. I-am încurajat și pe Veronia și Iulian să nu renunțe la vârf, să-l urcăm împreună.

Nu, Lucian nu era din grupul nostru, dar este un simpatizant al cauzei unioniste, întâlnit pur întâmplător pe munte. Am zis să imortalizez coincidența. Pe deasupra, am și eu un tricou ca al lui.

Între timp... grupul rămas în urmă făcea poze la Stânca Dorobanțului, pe versantul dinspre amontele râului Bistrița, unde eu nu am mai vrut să mă mai opresc.

Vârful Toaca, cu o altitudine de 1904 de metri și o stație meteorologică. Reușisem! La fața locului mai erau câțiva colegi din grup.

"Ceahlăul sub furtună nu scade mușunoi." (Vasile Alecsandri)
Mi-a părut bine că am avut la mine steagul Dianei, pe al meu îl uitasem la București.

Cu mine au urcat și Veronica

și Iulian. Amândoi şi-au scris imrpesiile din acest weekend şi vă invit să le citiţi.

O altă priveliște de pe Vârful Toaca.

Superba stâncă Panaghia, perfect vizibilă și din stațiunea Durău.

Placă instalată de Uniunea Tineretului Comunist (UTC) Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) cu ocazia a 2050 de ani de la întemeierea primului stat dac centralizat și independent (data 20 iunie 1980). Peste, s-a vopsit "zonă liberă de comunism". 
Mie îmi dă cu virgulă data fondării primului stat dac (ar fi anul 70 î.e.n.). 
A doua chestie: e ciudată dacomania din perioada comunistă, perpetuată până în zilele noastre... 
A treia chestie, dar cea mai importantă: cele două organizații, UTC și BTT îmi aduc aminte de tatăl meu, care a fost în ambele. În cadrul BTT, în anii 70, a contribuit la construcția unei infrastructuri turistice fabuloase, printre care taberele studențești de la Izvoru Mureșului și de la Costinești. Așadar, da, e bine ca România să fie zonă liberă de comunism, eu am crescut cu ideea că democrația și libertatea sunt valori esențiale pentru societatea noastră și că trebuie să le păzim. Însă totodată, știu că nu trebuie condamnați la grămadă și oamenii care au trăit și muncit în comunism, odată cu regimul. Pentru mine BTT, mai ales din poveștile tatălui meu, nu înseamnă ceva negativ, așa cum mai știu că deși a trăit și a lucrat în mare parte în perioada regimului comunist, tata nu a făcut rău, ba dimpotrivă. UTC sau BTT sunt etichete, dar în spatele lor se aflau oameni, deseori oameni obișnuiți și buni. 

Am coborât de pe vârful Toaca. La baza lui sosise grupul rămas în urmă, dar nu mai aveau timp să urce și ei. În schimb găsiseră ciocolata la marcaj și erau foarte entuziasmați. Mi-a dispărut și mie pe loc supărarea, îmi părea doar rău pentru ei că nu mai apucau să urce pe vârf, așa cum îi avertizasem.

Am pornit spre următorul obiectiv: Schitul Ceahlău. Pe potecă am întâlnit un cuplu de drumeți cu un câine alb și blănos.

Creasta Masivului Ceahlău oferea un spectacol minunat de stânci golaşe şi seamănă multicel cu Creasta Zăganu din Munţii Ciucaş.

Era mai simplu de mers acum, fără suişuri sau coborâşuri.

Opririle erau frecvente pentru a admira peisajul.

Şi din nou pentru poze.

Se vedea schitul! Adică mai mult se vedeau chiliile, cabana aceea mare, albă. Ţin minte că acum câţiva ani s-a provocat un scandal pentru că s-a construit într-o asemenea amploare într-un parc naţional. Pe mine la acel moment mă interesa mai mult să ajung la schit să fac rost de apă.

Bisericuţa schitului...

...şi clopotniţa. Aici ne-am strâns din nou cu toţii, pentru că primul grup ne devansase iar şi trecuse pe la cabana Dochia. Câţiva din grupul meu am intrat la bucătărie după apă, unde oalele erau pe foc. Câţiva pelerini aflaţi acolo ne-au recunoscut tricourile, pentru că îi cunoșteau pe cei de la Acţiunea 2012, filiala Bacău.

Ne-am grăbit să pornim din nou: mai aveam mult de mers şi se însera. În spate, asfinţitul lumina vârful Toaca.
La un moment dat am dat de o pajişte cu ierburi roşietice.

Dilemă: trei ore de mers şi doar vreo două de lumină rămase...

şi mergem...

Din nou vârful Toaca luminat de asfinţit.

"Priveam fără de țintă-n sus -
Într-o sălbatică splendoare
Vedeam Ceahlăul la apus,
Departe-n zări albastre dus,
Un uriaș cu fruntea-n soare,
De paza țării noastre pus."
(George Coșbuc - Vara)

Era prea frumos să nu ne oprim iar la poză: Ştefan, Mihaela, Tatiana, Nicoleta, Inga, Luminiţa, Tania şi Nicu.

Ulterior grupul s-a mărit cu Nicolae, Lucia şi Tudor.

Eram la punctul numit piciorul şchiop.

După puţin timp am intrat în pădure.

Urmăream cu atenţie marcajul.

Coborâşul era abrupt.

Ne aflam sub stâncile crestei pe care le admirasem cu câteva ore înainte.

Un pârâiaş cu stânci şi muşchi intersecta poteca.

La un moment dat am descoperit o cruce pe marginea potecii: mă aflam la locul unei tragic accident în care și-a pierdut viața un soldat, Dorin Vasilescu. Avea doar 26 de ani... moment când în mod normal avea toată viața înainte şi încă totul de înfăptuit. El nu a mai avut timp. 
Şi eu am avut un unchi care a murit la 25 de ani într-un accident de maşină, chiar în seara balului de absolvire a facultăţii, lângă Alba Iulia, din prostia unui coleg. Nu l-am cunoscut. A fost o tragedie pentru bunicii mei, pentru mama, pentru mătuşa mea iar pentru mine şi pentru verii mei a însemnat un gol, pentru că am mai fi avut un unchi, poate încă nişte verişori cu care să copilărim... 
Am legat la cruce panglica mea tricoloră pe care o purtam la mână, pentru că observasem că crucea era îngrijită şi deci cineva se va bucura să vadă că se mai opresc oameni să se reculeagă lângă ea. Pe urmă am pornit să-i prind pe ceilalţi, pentru că rămăsesem ultimul.

I-am găsit la cascada Duruitoarea.

Nu ştiu când şi apucaseră unii să se caţere pe cascadă. Din păcate se lăsea seara şi pozele nu mai prea ieşeau, mai ales cele cu zoom, dar în orice caz, momentul a fost tare frumos. A fost ultima pauză, pentru că deja ne grăbeam foarte mult spre staţiune.

Căzând, acest buştean a improvizat o punte. Din fericire, era construită şi o punte adevărată lângă.

Dialog montan, pe buştean.
Asta a fost ultima poză făcută de mine: se înserase. Noi grăbeam pasul; o parte din colegi, cei căţăraţi pe cascadă, rămăseseră în urmă. La un moment dat, când am ajuns la şosea şi drumul se bifurca, i-am aşteptat să ajungă toţi. Deja foloseam lanterna telefonului să semnalizez poteca şi tot strigam grupul aflat cu 10 minute în spate: "Tudor, veniţi?""Tudor, hai mai repede!" Mai erau cu noi o familie cu copii mici care făcuseră şi ei același traseu! se grăbeau, dar nu erau îngrijoraţi, pentru că staţiunea era  deja aproape. 

Cândva spre finalul drumeţiei s-a petrecut un episod haios: rămaşi singuri şi fiind neatenţi, Mihaela şi Ştefan au rătăcit drumul şi în loc să continue pe potecă spre Durău, au luat-o la vale pe şosea. Au ajuns în comuna Ceahlău. Când au sunat şi au spus "suntem în Ceahlău" nu mi-a venit să cred, că am zis că au rămas pe munte şi trebuie să pornim căutări. Se înnoptase, era frig... Putea fi periculos. De fapt nu erau foarte departe şi s-au întors singuri în staţiune, la timp pentru cină. Este important pe munte să găseşti resursele să te scoţi singur dintr-o situaţie complicată, pentru că nu este întotdeauna posibil să vină ajutor imediat, iar cel mai important este să nu se intre în panică.

Ultima parte a grupului, ajusă la final, printre care: Tania, Mădălina, Nicoleta, Lucia, Tudor, Inga, Pavel, Iulia, Mia, Dragoș, Sabrina, şi  Nicu.
Aveam toți zâmbetul pe buze, pentru că așa este întotdeauna după o drumeție frumoasă pe munte!

Mulţumesc Luminiței, Taniei şi Stellei pentru fotografiile folosite.
Nu uitaţi de Marşul pentru Basarabia, duminică 12 octombrie de la Muzeul Ţăranului Român! 

Baba Vida - Cetatea Vidin

$
0
0
Miezul orașului Vidin este cetatea, principalul obiectiv turistic și totodată sufletul lui: Baba Vida.
Construită în Evul Mediu, perioada de glorie a Bulgariei, a supraviețuit, cu noroc, până în vremurile noastre.

The core of the city of Vidin is the fortress, its main touristic attraction, in fact its very soul: Baba Vida. Built in the Late Middle Ages, Bulgaria's Golden Age, it survived, with luck, until present times.

Legenda spune că cetatea a fost contruită de o preafumoasă prințesă, Vida, demult de tot. De aceea, cetatea a primit numele de Baba Vida - bunicuța Vida sau bătrâna Vida. "Babă", la fel ca în română, înseamnă bătrână.

A legend says that the fortress was built by a beautiful princess, Vida. That was a long time ago, hence its name: Baba Vida "grandmother Vida".

Realitatea istorică este însă alta. Cetatea a fost construită între secolele X și XIV, servind succesiv ca fortăreață de frontieră sau reședință princiară. Perioada de glorie a cetății a fost domnia lui Ivan Strațimir, Țar în Vidin (1356-1396). Când a căzut pradă otomanilor iar stăpânul cetății luat prizonier și ucis, a fost ultima palmă de pâmânt bulgăresc cucerit.

In reality, the fortress was built between the Xth and XIVth centuries, seving as a border fortress and princely court. Its most glorious period was the reign on Tsar Ivan Stratsimir (1356-1396) who made Vidin the capital of a small Bulgarian principality. When it finally fell to the Ottomans and he was murdered in captivity, it represented the last Bulgarian fortress conquered.

Sub otomani, Vidinul a servit multă breme ca garnizoană sau închisoare. Pe finalul acetei domninații, o nouă căpetenie s-a făcut remarcată la Vidin: Osman Pasvantoglu. La finalul secolului 18 și până la moartea lui în 1807, a condus cvasi-independent un principat pe Dunăre, reședința pașei fiind chiar cetatea. La noi, personajul e cunoscut sub numele Pasvante Chioru. "Pe vremea lui Pasvante Chioru"înseamnă "vremuri de demult", de regulă proaste, amintind de expedițiile de jaf pe care pașa le făcea în Oltenia. 

Under the Ottomans, the Vidin fortress served as barracks or prison. At the end of that period, another charismatic ruler rose in Vidin: Osman Pasvantoglu, or Osman the One-Eyed. At the end of the 18th century he ruled quasi-independently in Vidin, launching raids accross the Danube into Wallachia, where "the times of Pasvante" still refer to a times long ago, bad times usually.

Poziția izolată a cetății în Imperiul Otoman i-a asigurat supraviețuirea, nefiind demolată precum multe alte fortărețe bulgare. Astfel, restaurată, a ajuns în prezent principala atracție turistică din nord-vestul Bulgariei.

Its isolated position in the Ottoman Empire meant that it was never dismantled, like other Bulgarian fortresses. Restored, it became the main touristic attraction in north-western Bulgaria.


intrarea în cetate / the entrance

planul cetății: două rânduri de ziduri și turnuri puternice / the plan of the fortress: two rows of walls and strong towers

curtea interioară / the inner courtyard

tunelul principal de acces terasele de pe ziduri / the main access tunnel leading to the ramparts

Zidurile și meterezele sunt tot atâtea terase înierbate de pe care se pot admira orașul și Dunărea. 

The walls and the remparts are grassy terraces from where one can admire the city and the Danube.

Îmi place atmosfera ușor sălbatică de pe ziduri, fără prea multe amenajări și chiar fără parapeți protectori spre scările și tunelurile de acces. 

I like the wild aspect of the walls, without much improvements and even without many fences closing off the access tunnels and stairs.


În centrul perimetrului, curtea interioară a cetății. / In the middle there is the inner courtyard.

Curtea interioară văzută de pe metereze. / The inner courtyard as seen from the remparts.

Una dintre multele scărițe ce duc pe metereze. / One of the many small stairs leading to the remparts.

Turnurile cetății, frumos restaurate. / The fortress' towers, beautifully restored.

Unul dintre turnurile cetății. / Close-up to a tower.

Priveliște spre puntea de intrare. / The view towards the entrance bridge.

Parcul cetății. / The park surrounding the fortress.

Vedere spre Dunăre. / View on the Danube.

Din când în când o barjă sau o bărcuță de agrement alunecă pe Dunăre. 

Once in a while a barge or a small boat floats on the Danube before the fortress.

Intrarea cetății Vidin. / The entrance to the fortress.

Impresionantele ziduri din piatră cioplită ale cetății Vidin. / The massive stone walls of the Vidin fortress.

Cetatea Vidin văzută de pe faleza Dunării, o priveliște pe care nu trebuie să o ratați. 

The Vidin fortress seen from the Danube river bank, a view you shouldn't miss.

Biserica Sfânta Paraschiva din Vidin

$
0
0
Vizitând Vidinul, una dintre preocupările mele a fost să găsesc două biserici românești, de care auzisem, ctitorite de Matei Basarab: Sfânta Paraschiva și Sfântul Pantelimon.
Cu ceva noroc, le-am găsit pe amândouă destul de ușor.

Visiting Vidin, one of my preoccupations was to find two Romanian churches, built by Prince Matei Basarab: Saint Paraschiva and Saint Pantelimon. 
With a bit of luck, I found both of them rather easily.


Bisericuța Sfânta Paraschiva este foarte aproape de Cazarma Crenelată. Ca toate bisericile clădite în vremea ocupației otomane în Bulgaria, are înfățișare modestă: ele trebuiau să fie joase, chiar îngropate deseori și în niciun caz nu aveau voie să aibă turn.


Am găsit o măicuță care avea grijă de biserică și care  deschis-o. Povestea că este dintr-un sat din apropierea Vidinului, unde sunt mulți români, așa cum sunt în mai toată regiunea învecinată, dar nu în oraș. A fost o uimire să mă înțeleg perfect în limba română. Visul ei cel mare este să ajungă la Iași de hramul Sfintei Paraschiva, pe care o venerează. Sper să i se îndeplinească, poate românii de la nord de Dunăre, de la Calafat, de pildă, se vor milostivi de ea și de alți enoriași și o vor lua odată în pelerinaj.

A nun, taking care of the church, opened it so the interior could also be visited. She was from a village close to Vidin where many Romanians live. There are a lot of Romanian villages in this region, although I didn't hear my language in the city. It was surprising, anyhow, to talk to her in Romanian. Her greatest dream is visiting Iași on the feast day of Saint Paraschiva, her patron saint. I hope it will come true, perhaps with the aid of the church in Calafat.

Biserica Sfântul Pantelimon din Vidin

$
0
0
Am găsit din întâmplare Biserica Sfântul Pantelimon, una dintre bisericile ctitorite de Domnitorul Matei Basarab la Vidin. Este bine știut că voievodul Țării Românești, în îndelungata, glorioasa și bogata domnie a ctitorit și dincolo de fruntariile țării, în Transilvania, Moldova, Bulgaria sau Muntele Atos.

I found the Saint Pantelimon Church by chance. It is one of the churches built by Prince Matei Basarab in Vidin. In his long, glorious and wealthy rule, the Romanian prince built churches also outside Wallachia: in Transylvania, Moldova, Bulgaria or Mount Athos.

Biserica Sfântul Pantelimon se află în curtea unei biserici mai mari, lângă mormântul Exarhului Antim I.

The Saint Pantelimon Church is found in the courtyard of a much larger church and next to the tomb of Antim I, Exarch of Bulgaria.

Vizitam respectiva biserică, mai mare, mă pregăteam să plec, când un bătrân, pe care-l întrebam de bisericile românești mi-a spus că frumoasa bisericuță din curte este chiar una dintre ele: Sfântul Pantelimon. A deschis-o și i-am putut admira și picturile străvechi.

Just as I was leaving, I asked an old man about the Romanian churches in Vidin, and he told me that I was looking right at one of them: the smaller church I was visiting. I was in luck, because he opened it so I could also admire the old frescoes.

Chișinău

$
0
0
Chișinău - al doilea oraș românesc. Dincolo de clișeu, o realitate. La ai săi aproape 700.000 de locuitori, Chișinăul lasă mult în urmă orașe precum Cluj, Timișoara sau Constanța, pentru a se stabili ferm pe poziția a doua, ca populație, după București.
Centrul administrativ, economic și cultural al Basarabiei, orașul, prin mărimea sa, nu se lasă descoperit dintr-o privire. Nu înseamnă că dacă ai umblat pe bulevardul Ștefan cel Mare și ai intrat în Parcul Catedralei, cunoști orașul. Poți veni de nenumărate ori pe Bîc (răulețul care traversează orașul) și să fii un neofit în Chișinău.
După 3 prime vizite în 2007, 2010 și 2012, am luat cu asalt Chișinăul, metodic, abia în ultimul an, din toamna anului 2014. Mi-au trebuit mai multe vizite (de weekend) pentru a vedea toate obiectivele principale și pentru a intra, progresiv, în atmosferă. Acum pot spune că-l cunosc, nu mă mai rătăcesc oricând în el și cel mai important, mi-l simt apropiat, ca acasă. Dar tot nu pot spune că îl știu pe de rost. Atât cât îl știu, haideți să vi-l prezint și vouă. :)

Să începem cu inima orașului: Piața Marii Adunări Naționale (numită familiar PMAN) și Catedrala. Imaginea datează din 2012, blocul din spate (construit peste o vilă parter) este gata acum.

În PMAN se află sediul Guvernului.

În fața acestuia va fi amplasat, cândva "monumentul în memoria victimelor ocupației sovietice și ale regimului totalitar comunist". Probabil acel moment va veni la Unire, acel moment când basarabenii "își vor lua țara înapoi", ca să deturnez o formulă consacrată.

Piața Marii Adunări Naționale și arcul de triumf. 

Piața Marii Adunări Naționale este practic o secțiune mai largă a bulevardului Ștefan cel Mare. A fost denumită astfel după marile proteste românești și unioniste din anii 1989-1991 care au avut loc în centrul Chișinăului, când s-a obținut revenirea la denumirea de limbă română și la grafia latină, dar, din mai multe motive, nu s-a obținut și Unirea.


Coloana vertebrală a orașului Chișinău este bulevardul Ștefan cel Mare. De aici pornește orașul în plan grilă, așa cum a fost proiectat după 1812 (anul în care Basarabia a fost transformată în provincie rusească). Străduțele, după caz, paralele și perpendiculare față de Ștefan cel Mare, alternează cu sens unic - fac excepție câteva, precum Mateevici sau Columnei. Orașul istoric fiind pe plan grilă, centrul e ușor de deprins, păstrând Ștefan cel Mare ca reper. Multe dintre clădirile emblematice ale orașului se află pe acest ax.

Cea mai importantă este primăria orașului, aflată chiar lângă PMAN (datează din 1902). 

A fost proiectată de Alexandru Bernadazzi, arhitect-șef al Chișinăului între 1856 - 1878, unul dintre principalii oameni care și-au lăsat amprenta asupra orașului.

Din păcate, pe Ștefan cel Mare clădirile antebelice sunt rare: majoritatea au fost bombardate sau dinamitate în al Doilea Război Mondial de către trupele ruse în retragere în vara anului 1941. Bulevardul a fost reconstruit după 1945 în stil socialist. 

La această clădire se pot observa clar secera și ciocanul, ca decorații arhitecturale. 

La aceasta, tot.

Altă clădire monumentală postbelică, aș zice cu ușoare accente neoromânești (coloanele, decorațiile vegetale).
Clădirea Teatrului Național 

A nu se confunda cu sala cu orgă, altă sală de spectacol aflată în imediata apropiere.  

La colțul Pieței Marii Adunări Naționale, această clădire în stil neoclasic socialist se racordează armonios la clădirea primăriei, mai veche cu jumătate de secol.

Altă clădire monumentală postbelică. 

Tot pe Ștefan cel Mare se află sediul Parlamentului.

 Cât fotografiam sediul legislativului de peste Prut, am surprins o cisternă cu apă la lucru: toată vegetația orașului se udă în acest mod.

Vizavi de Parlament este sediul Preșidenției, avariat pe timpul Revoluției de la 7 aprilie 2009 și rămas nereparat.

Să luăm un pic de altitudine: Chișinăul văzut de sus, priveliște asupra bulevardului Ștefan cel Mare, spre centru. Turnul din planul secund este sediul Moldtelecom, de la intersecția Ștefan cel Mare cu Ismail, numită "la Unic" (magazinul Unic). Spre centru sunt clădirile arătate mai sus, dar în plan apropiat, după război, au fost construite aceste blocuri de locuințe urâte (de ce au făcut prostia asta?).

Turnul Moldtelecom de mai aproape.

Intersecția "la Unic". În apropiere, pe Ismail, e stația de rutiere și autocare la "Maraton". Mai în spate, pe străduțe, e autogara centrală, unde sosesc majoritatea autocarelor de București.

Turnul Moldtelecom reflectat într-o clădire modernă.

Revenind la înălțime, Chișinăul se deosebește mult de București în aceea că este pe dealuri. Orașul s-a întins peste păduri, peste costișe abrupte (la Poșta Veche, de exemplu) și arată straniu, cu goluri de verdeață (maidan sau parcuri), turnuri înalte de locuințe și, pitite, cartierele istorice de case parter.

Vedere spre parcul Valea Trandafirilor (stânga) și strada Ciuflea/bulevardul Dacia (cartierul Botanică - sudul orașului). 

Vedere spre est, cu turnul "Atrium"și un turn mai vechi, din cercul (rondul) Constantin Negruzzi. Nu voi menționa de unde sunt făcute pozele. Clădirea este dezafectată și fiecare urcă pe propria răspundere, cu atenție să nu facă vreo cașă* (boroboață, încurcătură). Pasajul e strâmt, nu poate trece oricine, e mai bine să fii josuț (scunduț) și în orice caz nu supraponderal. Am de mulțumit Irinei pentru că am descoperit acest loc.

Academia de Știinte a Republicii Moldova (un mai vechi punct de plecare al marșurilor unioniste - între timp ne-am cam mutat în PMAN). 

Revenind pe pământ, în orașul vechi, au rămas multe exemple de "vile urbane" de secol 19, majoritatea marcate ca atare cu plăcuțe de monument istoric. Unul dintre cele mai frumoase exemplare este acesta de pe Ștefan cel Mare.

Un alt exemplat superb de pe strada Sfatul Țării, vizavi de Parlament.

La drept vorbind casele frumoase sunt numeroase în Chișinău, unele renovate cu grijă. Acest exemplar pare desprins din București.

În acest caz, o casă veche este renovată, dar este totodată semnificativ modificată pentru a se obține mai mulți metri pătrați; mansardarea, care atunci când e prost făcută, poate urâți și cea mai frumoasă casă, a ajuns și pe malurile Bîcului.

Chișinăul nu a stat pe loc în perioada interbelică, atunci când era oraș românesc și constituțional, nu doar în fapt: am găsit în spatele primăriei un superb exemplu de art-deco.

O clădire masivă, dar totodată foarte recentă, este sediul UNESCO, lângă parcul Valea Morilor.

O altă clădire într-un frumos stil modern este cea a Universității de Stat a Moldovei.

De asemenea, pe bulevardul Ștefan cel Mare, nu departe de statuie, poate fi admirat acest turn construit probabil în anii 1970 sau 1980.

Pentru a completa peisajul orașului, o imagine din cartierele construite după război, aici pe bulevardul Dacia, cartier Botanică.

Sau aici, exemplu de blocuri ce domină parcul Valea Morilor. Sunt tare multe blocuri vechi, dar și noi (turnuri impresionante de 20 de etaje sau chiar mai mult, deci mai înalte ca la București), care domină pur și simplu vastele parcuri. Trebuie să fie o plăcere să-ți bei cafeaua dimineața privind din balcon orașul cum se trezește la viață.

Că veni vorba de parcuri, Chișinăul are muuulte. La început eram impresionat de verdeața, de platanii de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Între timp am explorat mai mult și am descoperit că Chișinăul are cel puțin 4 parcuri foarte mari (comparabile cu Herăstrău sau Tineretului la București): Valea Morilor (în imagine), Valea Trandafirilor, Dendrariumul și Grădina Botanică (ultimele două cu o modică intrare).

Parcul Valea Trandafirilor

Dendrariumul

Grădina Botanică; despre toate aceste parcuri, și multe alte obiective majore din Chișinău, voi povesti în articole separate.

Nu departe de Valea Trandafirilor, pe bulevardul Decebal, se află Complexul Memorial "Cimitirul Eroilor" din Chișinău. Cimitir al soldaților români morți în a Doilea Război Mondial, a fost distrus cu buldozerul în perioada sovietică, iar în cea recentă, pe o porțiune s-a construit un complex comercial. Ce a rămas din el (pământ acoperit cu bălării și fundația unei capele) așteaptă să fie restaurat și resfințit. Mulți români ar dori să se poată reculege pe acest pământ sfânt.

Aproape de cimitir, pe bulevardul Gagarin, se află gara feroviară. Clădirea este nouă: cea veche a fost distrusă în război în 1941 (de ruși, dinamitată în retragere) și de americani (în bombardamente). Deși construită după război, de sovietici, cu prizonieri germani, clădirea are, în mod surprinzător multe elemente de arhitectură neoromânească (arcul în acoladă, brâul sculptat, coloane cu motive florale).

În fața gării a fost inaugurat la 23 august 2013 "Monumentul în memoria victimelor deportărilor comuniste". Ridicarea acestui monument este un adevărat act de curaj și justiție, în Basarabia, unde atâtea stele sovietice și secere și ciocane sunt la ele acasă, în sate și orașe.

Mai aproape de gară se află un bloc de piatră cu inscripția "aici va fi înălțat un monument în memoria victimelor represiunilor staliniste". Va fi ridicat probabil doar după ce va fi ridicat cel din PMAN. În orice caz, locul este bine ales, pentru că această gară a văzut multe trenuri de deportați, în anii 1941, 1949 și 1951.

Că veni vorba de statui, să vorbim despre statuile Chișinăului. Fără discuție, cea mai cunoscută, simbolul orașului și poate a întregii Basarabii este Statuia lui Ștefan cel Mare, din centru. Vom vorbi mai multe despre ea, separat.

În Grădina Publică "Ștefan cel Mare" se află aleea clasicilor, cu busturile marilor scriitori români, despre care vom vorbi în detaliu, ulterior.

Din păcate, Chișinăul încă are și o altă categorie de statui: statuile sovietice, reci, masive, care se impun trecătorului. Primul exemplu este Monumentul "victoriei", pe care este inscripționat "edificat în cinstea eliberării Moldovei de ocupația Germano-Fascistă"... Una dintre numeroasele inscripții care trebuie adaptate/radiate, că e perebor* (abuz).

Alt monument, la capătul străzii pietonale, este Monumentul Eroilor Comsomolului Leninist. Pe bune?!

Că veni vorba: aceasta e "pietonala", cu greu dată chișinăuenilor pedeștri. Din fericire orașul are trotuare largi și parcuri generoase, că spațiu pietonal propriuzis nu prea are. Circulă o glumă în Chișinău: "s-a intenționat pietonala să iasă ca la nemți, dar s-a primit* (a ieșit, s-a realizat) moldovenește". Probabil că "Chirtoacă e de jină" (banc ce a ajuns deja slogan electoral, că tot vin localele).

O statuie superbă, artistic, dar abjectă, ca subiect, este statuia ecvestră a lui Grigore Cotovschi, un personaj despre care am aflat în ultimele luni, de-abia, de la prietenii basarabeni care mi-au spus că în istoriografia sovietică e prezentat ca "un haiduc" dar de fapt el a fost "un bandit".
Din biografia lui de pe Wikipedia, (inclusiv rusească, citită cu traducerea Google), reies următoarele:
Înainte de Primul Război Mondial, Cotovschi a fost tâlhar la drumul mare și puțin a lipsit să nu fie spânzurat: sentința nu a mai fost executată pentru că monarhia țaristă a căzut în februarie 1917 iar guvernul provizoriu revoluționar a amnistiat mulți criminali, printre care și pe Grigore. Păcat... Până la urmă a fost trimis pe front în armata rusă, a fost rănit, decorat... După Revoluția din octombrie 1917 a devenit bolșevic și a luptat împotriva armatei române (a făcut parte din bandele de bolșevici care terorizau Basarabia și care încercau să impună un guvern comunist la Chișinău). Retras în Ucraina, a luptat ulterior de partea sovieticilor în Războiul Civil Rus și în războiul Polono-Sovietic.
A luat parte activ la crearea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești (RASSM) pe partea estică a Nistrului în 1924, cu scopul de a răspândi comunismul în Basarabia și chiar în toată România. Sovieticii au avut naglasti* (tupeul) de a declara capitala artificialei republici la Chișinău, "oraș vremelnic ocupat", iar capitala executivă la Balta, ulterior Tiraspol.
A fost ucis în 1925 de un prieten, pentru că se culcase cu soția lui (așa merită afemeiații). A fost înmormântat în Bârzula (RASSM), acum în Ucraina, redenumită (și rămasă) Kotovsk. Mausoleul ridicat acolo în cinstea criminalului a fost dinamitat de trupele române în 1941, reconstruit la scară mai mică de sovietici după război.
Orașul Hâncești, unde s-a născut, s-a numit Cotovschi în 1940 și din 1944 în 1990. Și în acest orășel are un mausoleu pe o colină. Așa continuă să-i sfideze călăii Basarabiei pe românii de peste Prut, chiar și din mormânt...

În spatele statuii am observat un mozaic sovietic, dintre cele ce împânzesc Basarabia. Sunt interesante, majoritatea îmi plac, estetic, nu neapărat tematic. Evident, la Chișinău se află cele de dimensiunile cele mai mari.

Alt mozaic, de lângă bulevardul Grigore Vieru, prezintă mai multe obiective turistice majore din Basarabia, precum Cetatea Soroca.

După ce am vorbit de arta urbană oficială, să vorbim și despre cea neoficială, cum ar fi grafittiurile. Începem cu acesta, sigla "Tinerii Moldovei", una dintre asociațiile din mișcarea unionistă de peste Prut, principala, ca implicare a tinerilor - elevi și studenți.

Continuăm cu o expresie de iubire pentru oraș: "Chișinău is me".

Indubitabil, cea mai mare "rezervație" de grafitti e la podul Telecentru. Pereții întregului pasaj sunt acooperiți de opere unele mai interesante decât celelalte.

Preferata mea este acest omagiu direct orașului Cernăuți.

Alt exemplu: acest tip, care nu știu dacă e lumbersexual sau rapper :D

Sau de ce nu, un clown street-dancer.

Ba chiar pe o străduță de lângă Lacul Morilor am dat și de grafitti 3D!

În Basarabia arta e omniprezentă: chiar și îndemnurile la bună purtare în transportul în comun se transmit prin artă. :) De asemenea, în unele autobuze se aude periodic, în difuzoare: "Folosiți-vă de bare și de mânere pentru a evita traumele." Dacă ar fi așa de ușor să eviți, în general, traumele, ce bine ar fi. :)

Tot într-un autobuz din Chișinău am dat peste această campanie socială, care pe mine m-a impresionat destul de mult, mi se pare foarte expresivă.

Că veni vorba de autobuze, iată un exemplu. Sunt și modele mai noi, dar alea vechi, care seamănă cu cele galbene, bucureștene, din anii 90, mă fascinează. Merg ca melcul și scârțâie strașnic.

Voi încheia istorisirea despre Chișinău vorbind despre alte câteva monumente cruciale pentru identitatea orașului: bisericile și muzeele. Despre majoritatea voi povesti mai pe larg ulterior.
Primul obiectiv bisericesc și al doilea simbol al Chișinăului (după statuia lui Ștefan cel Mare) - Catedrala. Exemplu minunat de neoclasic, voi povesti despre ea mai pe larg.

Un exemplu superb este biserica Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, care aparține de Mitropolia Basarabiei, de aceea i se mai spune colocvial și "biserica românească". Trebuie știut și făcută distincția faptului că Mitropolia Basarabiei, reînființată în 1992, aparține de Patriarhia Română, pe când Mitropolia Moldovei (a Chișinăului și a întregii Moldove) aparține de Patriarhia Moscovei. A fost construită în 1895 de arhitectul Alexandru Bernadazzi în stil neobizantin, care stilistic este foarte apropiat de stilul neoromânesc. Biserica e greu de pozat, fiind ecranată de copaci și înghesuită într-o căsuță. Din poze vechi ale orașului se poate vedea că dispunea de o curte generoasă spre str. Pușkin: pe acel teren a fost construită ulterior clădirea liceului Gheorghe Asachi.

Nu departe, pe strada 31 august 1989 colț cu strada Vlaicu Pârcălab, se află Biserica Sfântul Pantelimon, construită în 1891 tot de arhitectul Alexandru Bernadazzi, tot în stil neobizantin.

Tot pe strada 31 august 1989, în capătul dinspre parcul Valea Trandafirilor se află Mânăstirea Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, numită colocvial și Mânăstirea Ciuflea. Este renumită pentru faptul că în perioada sovietică a fost unicul lăcaș de cult unde s-au oficiat slujbe. Numele ciudățel, care pe mine mă duce cu gândul la "ciufulit", vine de la ctitorii ei, frații Teodor și Anastasie Ciufli, care au ridicat-o în 1854 în stil neoclasic rusesc. A devenit catedrală episcopală în 1962 iar în anul 2002 a fost reorganizată ca mânăstire.

Un pic mai departe spre parc, pe aceeași stradă, se află Capela Învierea Mântuitorului, paraclisul cimitirului armenesc (confundată de mine cu biserica armenească ce se află în spatele bulevardului Grigore Vieru, spre Pietonala Diorița). Capela este simpluță, în stil arhitectural carecteristic armenesc, alternând piatra și cărămida.

Închei povestea minunatului oraș Chișinău, știind că nu am povestit tot - și nu este exclus să mai adaug - menționând principalele sale muzee, despre care voi povesti pe rând: 
Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Muzeul Național de Artă al Moldovei

Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău - Castelul de Apă

Nu am terminat de povestit despre Chișinău :) multe obiective ale acestui minunat oraș vor fi "viztate" pe rând, pe îndelete, în cele ce vor urma.

* S-au folosit unele regionalisme sau chiar rusisme în ideea de a reda un pic din spiritul local și pentru că personal îmi place să le folosesc, din când în când, pentru a nu le uita sensul. Nu sunt pentru neologisme forțate (englezisme, rusisme, etc) în limba română, dar uneori fac excepție și trebuie să recunosc că regionalismele din Basarabia (unele de fapt rusisme, cum spuneam), mă interesează mult.

Statuia lui Ştefan cel Mare de la Chişinău

$
0
0
Indiscutabil, simbolul oraşului Chişinău este statuia lui Ştefan cel Mare din centrul oraşului, aflată lângă grădina publică cu acelaşi nume. Superbă operă de artă, a avut o istorie zbuciumată, la fel ca Basarabia.

Without any doubt, the symbol of Chișinău is the statue of Prince Stephen the Great, found on the main boulevard near the park, both bearing the same name. Just like Bessarabia, it had a troubled history.

Statuia este opera sculptorului Alexandru Plămădeală şi a fost ridicată în anul 1928, pentru a sărbători 10 ani de la Unirea Basarabiei cu România. A fost turnată în bronz la București.

The statue is the work of sculptor Alexandru Plămădeală and it was erected in 1928, for the 10th anniversary of the Union of Bessarabia and Romania. The bronze was cast in Bucharest.

Dintre toate statuile lui Ștefan cel Mare, este preferata mea, deși mai sunt statui frumoase, estetic și compozițional, precum cele de la Piatra Neamț sau din Vaslui. Totuși, aceasta are ceva special. Îmi place cum voievodul ține sus crucea, dar are ferm în mâna dreaptă și sabia - un dublu mesaj de evlavie și forță.

Of all the statues of Stephen the Great, it is my favorite, although there are other remarkable statues in Piatra Neamț or Vaslui, for example. However, this statue is special. I like the way the Prince holds the cross high, while also firmly gripping his sword - a double message of piousness and strength.  

Din orice unghi o privești, este frumoasă, impunătoare, un loc special în Chișinău, locul tuturor ceremoniilor oficiale, sărbătorilor sau comemorărilor, chiar locul unde, tradițional, tinerii căsătoriți vin și pun flori. 

Admired from any angle, is is beautiful, imposing, a special place in Chișinău, the place where all solemn ceremonies are held, even the place where newlyweds traditionally lay flowers.

Statuia a fost plasată pe un impunător soclu realizat în stil neoromânesc, din piatră de Cosăuţi. Se remarcă brâul sculptat cu motivul funiei (trecerea timpului) şi cu bourul medieval. 

The statue was placed on an impressive pedestal sculpted in Neoromanian style. The stone was taken from the Cosăuţi quarry, on the Dniestr river. Its main elements are the sculpted belt with the rope motif (symbolizing the passing of time) and the medieval aurochs, the symbol of Stephen's Moldova.

Prince (of Moldova) from Wallachia to the Dniestr and the Sea. Founder of monasteries, servant of justice, his face in his descendancy.

Defender of Bessarabia: Dniestr, Chilia, Cetatea Albă (the White Fortress)

Victor of peoples, at Lipnic, at Baia, at Vaslui, at the White Valley, at Catlabuga, at Scheia, at the Red Grove, for country, people and cross.

Odată cu venirea sovieticilor, pentru Basarabia, basarabeni şi statuie încep vremurile tulburi: provincia este ciopârţită, populaţia ucisă sau deportată iar statuia, de asemenea, exilată: administraţia română, în retragere, au luat şi statuia, reamplasată temporar la Vaslui. Ajunşi în Chişinău, sovieticii au dinamitat soclul. Readusă la Chișinău în 1942, a fost din nou evacuată la 20 august 1944. Cerută de sovietici, a fost reamplasată la Chișinău cu inscripțiile modificate. O vreme a fost strămutată în parc spre a fi mai puțin vizibilă. În anul 1990 a fost readusă pe locul inițial iar inscripțiile originale au fost refăcute. Soclul a fost durat din aceeași piatră de Cosăuți.

With the coming of the Soviets, for Bessarabia, Bessarabians and the statue, dark times commenced: the province was hacked up, the population massacred or deported and the statue was also exiled: the Romanian administration, in its retreat, took the statue and took it to Vaslui. When reaching Chișinău, the Soviets blew up the pedestal. Brought back in Chișinău in 1942, it was again evacuated on August 20th 1944. After 1945, the Soviets demanded the statue, Romania was forced to hand it over and it was placed in Chișinău again, albeit with modified inscriptions and for a while hidden in the park. In 1990 it was brought back to its initial location, its pedestal rebuilt from original Cosăuți stone.


Un fost amplasament al statuii. / A former location of the statue.

În spatele statuii este intrarea în Grădina Publică Ștefan cel Mare, unde Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" organizează deseori expoziții în aer liber: "Galeria la Rond". 

Behind the statue is the entrance to the Stephen the Great Public Garden, where the Romanian Cultural Institute "Mihai Eminescu" often organizes open air exhibitions: "The Roundabout Gallery". 

poarta grădinii publice  / the entrance to the public garden 

Doar recent am observat că amenajarea peisagistică dimprejurul statuii reprezintă de fapt o coroană. :) / Only recently have I observed that the floral landscape represents a crown. :)

Fie ca într-o bună zi, crucea lui Ștefan cel Mare să se ridice peste o țară reîntregită, grămădită atât cât se poate. 

May one day the cross of Stephen the Great rise over a reunited country, its territories reunited as it may be peacefully done. 

















Catedrala Mitropolitană din Chișinău

$
0
0
Nu departe de statuia lui Ștefan cel Mare, se află celălalt simbol al Chișinăului, Catedrala Mitropolitană.
Înconjurată de un frumos parc, este o bijuterie neoclasică, ridicată după planurile arhitectului Avraam Melnikov în anul 1836.

Not far from the statue of Stephen the Great is the other symbol of Chișinău, the Metropolitan Cathedral.
Surrounded by a beautiful park, it is a Neoclassical jewel, built after the plans of architect Avraam Melnikov in 1836.


Aceasta este imaginea catedralei și clopotniței în secolul 19 - relevant pentru că biserica a suferit importante stricăciuni în al Doilea Război Mondial iar clopotnița a fost demolată de comuniști în 1962, fiind reconstruită în 1997.

This is a picture of the cathedral in the 19th century - relevant because the church was partially destroyed in World War II and the bell tower demolished by the communists in 1962. It was rebuilt in 1997. 

Ansamblul Catedralei astăzi. 

The Cathedral and bell tower today.

Stilul arhitectural este foarte sobru, cele patru frontoane fiind susținute de coloane dorice.

Its architecture is very sober, the four pediments held by Doric columns.  

Totuși, catedrala  de la Chișinău m-a trimis întotdeauna cu gândul la sora ei mai mare de la Helsinki, pe care am avut ocazia recent de a o admira pe viu. Aceasta este mult mai mare, decorată în stilul corintic mai bogat și amplasată pe un deal ce domină orașul, dar în orice caz, eu le asociez foarte mult una alteia. Amândouă se pretează foarte bine fotografiilor perfect simetrice din față sau diverselor unghiuri piezișe.

The Chișinău cathedral always made me think of its bigger sister in Helsinki, that I recently had the privilege of visiting. The latter is much bigger, decorated in the richer Corinthian style and placed on a hill; however, I associate the two in my mind. Both have great viewing angles, whether it is symmetrically on one of the facades or using various angles.  

Clopotnița reconstruită - eu nu aș fi remarcat vreo diferență dacă nu aflam, relativ recent, că nu este cea originală.

The rebuilt bell tower - I would not have noticed any difference had I not known about the destruction of the original construction.

Din ansamblul catedralei face parte și Arcul de Triumf. Deși aliniat pe axa catedralei și clopotniței, este construit mai târziu, în 1841, în alt stil canonic neoclasic - stilul corintic.

The Triumfal Arch competes the Cathedral ensemble. It is built later - in 1841 - in a different Neoclassical order, the Corinthian style.

Grădina publică "Vasile Alecsandri" din Edineț

$
0
0
Piesa de rezistență în Edineț este fără doar și poate Grădina publică "Vasile Alecsandri", un parc aproape la fel de mare ca orașul. Uneori, chiar și la oraș, tot natura este atracția principală.

Edineț's main asset is undoubtedly the "Vasile Alecsandri" park, which is almost as big as the town. Nature can be the main attraction even for a town.

Intrarea principală se află în spatele Consiliului raional. Mai sunt și alte intrări, dinspre Casa raională de cultură sau dinspre liceul Mihai Eminescu.
The main entrance is behind the County council. There are other entrances, from the Community center or the Mihai Eminescu high school.

Aleea principală se îndreaptă spre o coloană, fiind străjuită de busturile unor autori clasici și de un viitor monument pentru soldații căzuți în războiul sovietic din Afganistan. 
The main alley leads to a column, flanked by the statues of classic authors and by a future monument to the soldiers who fell in the Soviet war in Afghanistan.

Cele patru statui de pe această Alee a Clasicilor sunt ale lui Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Eugen Coșeriu și Ion Bizdugan.
The four statues on this Classics Alley are those of Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Eugen Coșeriu and Ion Buzdugan.

Vasile Alecsandri și Mihai Eminescu
Vasile Alecsandri and Mihai Eminescu

Capătul aleii este marcat, cam nepotrivit, cred eu, de un monument ce nu glorifică arta sau literatura, ci Revoluția din Octombrie și colectivizarea agricolă... Trist. Localnicii deja nu mai bagă în seamă monumentul, însă el glorifică evenimente istorice de tristă amintire, cărora chiar ei, sau bunicii lor, le-au căut victime... Istoria ne întâmpină la fiecare pas, dar noi deseori nu avem ochi să vedem sau urechi să auzim.

Along the alley there is a column, erected not to the glory of literature, but of the October Revolution and agricultural collectivization... Sad. The locals hardly notice it, but unfortunately, this monument glorifies horrific historical events which hurt them or their grandparents... History is all around us, but we hardly see or hear it.

Ca și la Chișinău, un bolovan ține locul unui viitor monument. În Piața Marii Adunări Naționale monumentului victimelor ocupației sovietice și ale regimului comunist, aici cel al soldaților căzuți în războiul din Afganistan. Nu trebuie uitat că în acel război au căzut și soldați basarabeni.

In Chișinău, a stone slab is installed in the Square of the Great National Assembly in the place where a monument to the victims of the Soviet occupation and the communist regime shall be erected. In Edineț, a boulder marks the spot of the future monument to the victims of the war in Afghanistan. Soldiers from Bessarabia fell in that war. 

Parcul este foarte mare, are 44 de hectare și datează din anul 1963. Eu aș fi crezut că e mai vechi, din secolul XIX.
The park is very large, 44 hectares, and was created after 1963. It looked older to me.

Aleea principală continuă spre un alt monument important: Maica îndurerată.
The main alley continues towards another important monument: the Grieving mother. 

Un șir impresionant de trepte duce spre esplanada monumentului.
An impressive row of steps leads to the monument platform.

Când am fost la Edineț vara trecută, vremea nu a prea ținut cu noi și asta s-a văzut în poze. De data aceasta am prins o superbă dimineață de toamnă.
When I was in Edineț last summer, the sky was cloudy and the pictures did not turn out so great. This time I enjoyed excellent weather in a clear autumn morning.

Fără niciun efort, cadrul era superb.
The setting was simply beautiful.

Cum am mai spus, îmi place foarte mult această statuie, o găsesc foarte expresivă. Aici se țin sărbătorile oficiale. La picioarele ei se depun flori și se aprinde flacăra în memoria eroilor căzuți.

As I mentioned before, I like this statue very much, I find it very expressive. Flowers are laid at its feet at official ceremonies and the flame in the memory of the fallen heroes is lit up.

Lângă, se află trei scene în basorelief: depunerea jurământului la drapel...
Right next to it are three scenes carved in stone: the oath by the flag...

asaltul...
the assault...

și înmormântarea celor căzuți.
and the burial of the dead.

Sunt de asemenea mai multe plăci cu numele soldaților căzuți, probabil în al Doilea Război Mondial, scrise în rusă.
There are several stones with the names of the victims of the Second World War, in Russian.

Am zăbovit un ultim moment lângă monument, apoi am continuat plimbarea în parc.
After a while, I left the monument behind, continuing my visit of the park.

Deși toamna era târzie, mai erau culori din belșug.
Although it was late autumn, there was plenty of color left.

Parcul este destul de sălbatic și pe alocuri seamănă cu o pădure. Păcat că nu știu să recunosc toate soiurile de copaci, e o varitate destul de mare.
The park looks pretty wild, sometimes resembling a forest. Unfortunately, I could not recognize most trees, there is a lot of variety.

Am ajuns în capătul dinspre zona rezidențială a liceului Mihai Eminescu, unde fusesem în vară.
I reached the edge towards the residential area with the Mihai Eminescu high school, that I visited last summer.

Apoi m-am adâncit iar în parc.
Then I turned back in the depths of the park.

La un moment dat soarele a intrat în nori și atmosfera părea că se răcește.
At one moment the sun hid behind the clouds and the atmosphere chilled.

În depărtare, un om venea spre mine pe lângă o bicicletă.
In the distance, a man was walking beside his bike.

În mijlocul parcului se află un lac mare, frumos. 
In the middle of the park there is a beautiful lake.

În centrul lacului este o insuliță cu un mic castel. Nu am ajuns până acolo, parcul se întinde aproape pe întreaga lățime a orașului, în spatele bulevardului Independenței. Eu l-am prins toamna, târzior, dar sunt convins că este un loc superb în orice anotimp. Sper să-l mai revăd.

In the center of the lake there is a small island with a castle. I did not see it, the park was too large to visit in such a short time, spanning the whole town, behind Independence boulevard. I had the pleasure of seeing it in late autumn, with its specific colors. I'm sure it's superb in every season and I hope to see it again some day.

Cărpineni, Hâncești

$
0
0
Am întrerupt un pic, dar reiau descoperirea Basarabiei cu o plimbare prin satele de pe malul Prutului, din raionul Hâncești: Cărpineni și Mingir. 


La intrarea în raion, dinspre Chișinău, nelipsitul semn distinctiv. A se remarca faptul că în Basarabia reforma scrisului cu "â" nu a ajuns încă.

În Cărpineni am ajuns de două ori, primăvara, când norii, vântul și florile de corcoduș își cam făceau de cap, și încă o dată vara, pe vreme mai bună.

Este un sat foarte mare, printre cele mai mari din Republica Moldova și cel mai mare din raion, cu ai săi 10.000 de locuitori. Are mai multe biserici, două gimnazii, școală cu internat și liceu.
O prietenă descria printr-un joc de cuvinte, anii petrecuți în acel sat: 
"Mă pierd în cuvinte și gânduri
Ca o literă printre rânduri
Mă pierd în mulțimea de oameni
Ca un pui de brad printre carpeni" 

Cărpinenii văzuți de pe același deal, dar mai însoriți, în luna iunie.

În sat am remarcat două biserici, aflate pe dealuri, una cu acoperiș roșu, alta cu acoperiș albastru. Din păcate amândouă erau închise, dar le-am putut admira din exterior.

Aceasta este biserica Sfântul Ioan Botezătorul, 

A doua biserică, mai mare, se vede de pe drumul principal ce duce la Mingir. Este foarte impunătoare, pe un deal terasat și cu o alee străjuită de copaci ce duce până la ea.

Biserica "Înălțarea Domnului"

Aleea ce duce spre biserică, peste pârâul Lăpușnița.

poarta intrării principale

biserica și o superbă troiță de lemn pictat

"credință - muncă - țară - grai"

Un detaliu de pe troiță cu stema Republicii Moldova.

În apropiere, pe un mic monument, o rugăciune nostimă.

Biserica mi-a plăcut foarte mult, prin amplasament, prin culori și din păcate era închisă. Ca formă nu se deosebește de multe alte biserici sătești văzute, dar multe dintre ele, printre care și aceasta, se deosebesc cumva, au ceva numai al lor.

Biserica "Înălțarea Domnului"

Un mormânt în curtea bisericii.

Pe șoseaua principală din Cărpineni am oprit și pentru a fotografia acest mozaic destul de mare, unul din multele din satele din regiune.

Mingir, Hâncești

$
0
0
După Cărpineni, coborâm pe valea Lăpușniței până în Mingir, un sat mai mic, dar cu personalitate. Este un sat bine reprezentat în mișcarea unionistă din Basarabia, prin câțiva prieteni foarte dragi mie: Irina, Igor și Victoria. 

Drumul de la Cărpineni la Mingir e scurt, străjuit de nuci, ca mai toate drumurile din Republica Moldova și trece și prin alt sat, Horjești.

Aproape de intrarea în sat se află stația rutierelor (microbuzelor), magazine de unde se poate cumpăra ceva de mâncare, școala și stadionul. :)

Cum spuneam, în sat sunt români verzi care și-au lăsat fără echivoc amprenta.

În centrul satului, pe locul unui vechi cimitir, a fost inaugurat în 2014 Complexul Memorial Mingir. Aici sunt edificate sau vor fi ridicate în viitor monumentele ce comemorează evenimentele istorice care au marcat satul. Este un loc de memorie, reculegere dar și de speranță. Cunoașterea istoriei ne dă forța și motivația de a construi un viitor mai bun pentru țara noastră.

Complexul Memorial Mingir este unic în Basarabia prin faptul că el comemorează o serie de evenimente istorice: Primul și Al Doilea Război Mondial, foametea din 1947, deportările din 1949, Războiul din Afganistan din anii 1979-1989 în care au murit și basarabeni și Războiul din Transnistria din 1992.
Unul dintre principalii susținători ai proiectului este inginerul mingirean Iacob Lupanciuc, prin Asociația "Pro Neamul".

În Complexul Memorial sunt ridicate deja monumentele pentru Primul și Al Doilea Război Mondial și Memoriul Victimelor Foametei din 1946 și 1947, orchestrată de Uniunea Sovietică. 

Foametea a făcut mii de victime în Mingir, doar în luna februarie 1947 fiind înregistrate 800 de decese. În același timp satul, ca toate localitățile din Basarabia, era obligat să livreze alimente în regim colectiv. Conducerii sovietice i s-a raportat situația tragică, dar aceasta nu a fost deloc impresionată, ci și-a rezumat filozofia într-o frază: "Vom fi mulțumiți atunci când vor rămâne doar aceia pe care i-am botezat noi. Până atunci, să bem pentru iertarea păcatelor celor care au murit până acum".

"Să păstrăm cultura și istoria țarinei noastre ca izvor sacru al eternității"
Deasupra mottoului, stema și drapelul satului precum și steagul României.

- vedere dinspre Memoriul Victimelor Foametei spre monumentul celor două războaie mondiale -

Am vizitat din nou Complexul Memorial din Mingir pe 28 iunie anul acesta, împreună cu Irina, Olga și Igor, când am comemorat anexarea sovietică și am păstrat un moment de reculegere.

Nu foarte departe, lângă casa de cultură, este și monumentul sovietic pentru Al Doilea Război Mondial. Este ascuns de vegetație și destul de sobru.

Monumentul celor căzuți în Al Doilea Război Mondial și casa de cultură în fundal.

Casa de cultură din Mingir cu un interesant mozaic sub streașină. Se pare că este un model identic de clădire folosit în mai multe localități din Republica Moldova, dar momentan eu nu am mai întâlnit alta.

Un alt mozaic foarte frumos și sugestiv se găsește pe clădirea școlii.

În Mingir m-a impresionat foarte tare biserica. Mare, frumoasă, se vede de pe mai multe uliți, peste deal și case, ca un reper. Uneori se confundă cu albastrul cerului, pentru că este ea însăși impecabil zugrăvită. Poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae și a fost ridicată în anul 1874.


Spre deosebire de soarta multor biserici sătești, aceasta nu a fost niciodată închisă în perioada sovietică, poate și de aceea se păstrează așa bine. A salvat-o un anume Iarmorache, șef de soviet sătesc. Continuitatea vieții clericale în Mingir a atras în sat mulți preoți, situație care s-a perpetuat până astăzi.

Am fost primit frumos în biserică, deși bătrânica îngrijitoare era un pic surprinsă că veneam să "vizitez" bisericuța și am făcut și poze.

preîntâmpinare (avertizare)

În curtea bisericii se află nu una, ci chiar un șir de răstigniri (troițe).

Altă răstignire în sat, după modelul predominant în centrul și sudul Basarabiei care Îl înfățișează pe Iisus răstignit și Bunavestirea, realizată din lemn pictat predominant în albastru, sticlă și acoperiș de tablă.

Aspecte mai lumești: vinul este excelent în Mingir - am gustat! :)

Închei această scurtă povestire cu imaginea unui alt frumos mozaic din sat, care poate fi văzut în stația rutierelor, pe un vechi magazin alimentar. Pentru mine, este întruchiparea Basarabiei: bogăția plaiurilor, culorile vii, frumusețea oamenilor și armonia portului național. 

Soroca

$
0
0
Prin mai, anul acesta, s-a terminat restaurarea cetății Soroca și foarte multă lume a mers la evenimentul de deschidere. Țin minte că era în weekendul de 16 mai, când la Chișinău a fost o uriașă manifestație unionistă, "16 mai uniți", pentru mine cea mai frumoasă de până acum.
Mulți prieteni de-ai mei din Chișinău au mers și ei în următoarele săptămâni, dar eu am scăpat ocazia. De fapt ei mergeau doar peste zi, pe fugă, iar eu voiam pe îndelete. Nu îmi place să fiu zorit la obiectivele istorice. Vorbeam cu o prietenă zilele acelea: "Uite, Igor, Tudor și alții au plecat la Soroca." Ea mi-a răspuns: "Dacă mergi vreodată la Soroca, aș veni, să văd satul unde am copilărit, la Rudi. De când am plecat nu am mai fost și o să-ți arăt mânăstirea, peștera în care ne jucam când eram mici, pădurea de lângă sat..."Și uite așa am ajuns, la scurt timp, în Soroca, unde am stat 3 zile.  

De la București la Chișinău sunt aproximativ 450 de kilometri și de acolo la Soroca mai sunt aproximativ ,170 de kilometri, dar drumul este foarte bun, pe lângă Orhei și Florești. Sunt zone pe care le cunoșteam de anul trecut, din Caravana Tinerilor Moldovei "Trai mai bun" Soroca. Pe atunci prisesem vreme proastă și cetatea închisă pentru șantier. Neprevăzut, eram din nou în locurile care mi-au plăcut atât de mult, la foarte puțin timp. Așa se întâmplă lucrurile, câteodată, și poate e mai bine așa.

Acum vremea era excelentă și cetatea parcă nou-nouță, așteptând mai mulți turiști ca oricând. Dar despre principala atracție a zonei în postarea următoare, pentru că vreau să vorbesc puțin și despre orașul Soroca.

Orașul omonim cetății are aproape 40.000 de locuitori și ca atare este printre cele mai mari orașe din Republica Moldova și cel mai mare de pe Nistru, după Tiraspol și Tighina, care nu sunt controlate de guvernul central. Într-un stat în care puține aglomerații depășesc 20.000 de locuitori, Soroca este un oraș mare și rămâne, așa cum a fost întotdeauna, un reper istoric și demografic pe Nistru. 
În imagine, clădiri de locuințe vizavi de cetate.

Orașul este întins pe malul Nistrului, în centru având plan grilă și câteva cartiere întinse pe dealurile dimprejur. Din păcate, deși străjuiește de secole un vad natural, la Soroca nu există punct vamal spre Ucraina, deși se putea observa, din cetate, un pod plutitor.

Podul plutitor de la Soroca, legat pe malul românesc de un lanț conectat la o unitate militară.


Soroca are și un muzeu local, Muzeul de istorie și Enografie (va uma).

Pe bulevardul Independenței, dar și pe străduțele centrale, se află câteva case care atrag atenția, vechi conace sau case de oameni înstăriți 

Căsuța e relativ modestă dar mi-a atras atenția "firma" partidului. :)

Gard opulent pe bulevardul Independenței.

Soroca are mai multe parcuri, printre care menționez Grădina Publică Petru Rareș (unde se află cetatea), Parcul Central și Parcul "Mihai Eminescu".
În Parcul Central se află nelipsitul monument pentru Ștefan cel Mare.

În apropiere se află și monumentul celor căzuți în Al Doilea Război Mondial, cu incripții în rusă și în română.

Scrisul românesc este pe spate și am impresia, fiind un scris diferit, că a fost adăugat ulterior.

Suprapunerea vremurilor: Ștefan cel Mare și simbolurile sovietice. Totuși, muchia monumentului este în stil românesc: funia, care simbolizează trecerea timpului.

În parc se află și alte monumente, majoritatea din piatră de Cosăuți, cariera nistreană fiind foarte aproape de Soroca.

Pe bulevardul Independenței, nu departe de cetate, se află și ansamblul monumentelor pentru cei căzuți în războaie. Ansamblul este ridicat recent.
Acesta este monumentul ridicat în memoria celor care au căzut în cel de-Al Doilea Război Mondial, așadar un monument distinct de cel sovietic.

Lângă se află monumentul în amintirea celor căzuți în Războiul din Afganistan din 1979-1989 în care au căzut soldați originari din întreaga Basarabie. Am văzut astfel de monumente în multe localități vizitate până acum.

Români morți în războiul din Afganistan purtat de Uniunea Sovietică în secolul trecut.

Ansamblul include și un monument în memoria celor căzuți în Războiul din Transnistria din 1992.

Soroca are, în Parcul "Mihai Eminescu", o mică alee a clasicilor. Sunt busturile lui Grigore Vieru, Ion Creangă, Mihai Eminescu și Mihail Sadoveanu - pe ultimul nu l-am prins în acest cadru. Interesant că fiecare soclu și chiar fiecare bust este în stil diferit, dar toate îmi plac, fiind de factură romantică.

Acest havuz (fântână arteziană) nu s-a prea schimbat de vreo 10 ani, de când l-a văzut Irina ultima dată.

În Soroca mi-au atras atenția și două biserici, care se văd foarte bine din cetate. Ambele au cupole verzi ce se ridică deasupra caselor.
Aceasta este Catedrala "Adormirea Maicii Domnului"

Mai departe, spre nordul orașului, biserica "Sfântul Dumitru"

Pentru a ajunge la aceasta din urmă, am mers puțin pe jos (vreo 15 minute) și am ajuns și în zona de cartiere a orașului: marile, vestitele și cam tristele blocuri predominant albastre, întâlnite și în alte orașe din Republica Moldova...
O altă zonă a orașului este denumită "Dealul Țiganilor", Soroca fiind printre puținele localități din Republica Moldova cu o populație semnificativă de țigani, inclusiv cu case cu turnulețe, etc. Dealul se vede din centru și din cetate, dar pe acolo nu am ajuns.

Un alt unghi spre un bloc de locuințe din Soroca.

În drum spre biserică am văzut și o nuntă, la restaurantul "Soroca", probabil printre cele mai importante din oraș. Oameni la patru ace, băieții mai ales în cămașă albă - pantaloni negri, domnișoarele și doamnele în toalete cât mai îngrijite. 
Nu departe de restaurant este un magazin mare "Fourchette" de unde se pot face cumpărături mai serioase. Pentru a lua masa, se găsesc două pizzerii chiar lângă Parcul Central.
Cazări în Soroca sunt puține, cele mai cunoscute, pe internet, sunt Hotelul Central și Vila de la Nord. Ambele sunt foarte aproape de cetate, a doua e o zburătură ca aspect, dar condițiile sunt ok.

În partea de nord a zonei centrale se află piața, în caz că vreți fructe și legume direct de la sursă. Are de toate. Lângă piață este autogara, a cărei sală de așteptare este pictată de artistul Vasile Ceban. Pur întâmplător, l-am întâlnit în Parcul Central, avea la el și în acel moment un portofoliu de picturi. A intrat în vorbă cu noi pentru că eram singurii care ne comportam foarte turistic: fotografiam fiecare monument, etc.

Microbuze tricolore în autogara de la Soroca.

Dacă mergeți la Soroca, nu uitați să urcați și la Lumânarea Recunoștinței. Este la intrarea în oraș dinspre sud. Este un loc deosebit de frumos și urcarea treptelor este ca un act de pietate, iar eu m-am bucurat mult că am ajuns din nou aici, la așa scurt timp după emoționanta vizită din caravana "Trai mai bun". 


Soroca se vede foarte bine de la Lumânarea Recunoștinței, inclusiv cetatea, dar se văd și Nistrul și Ucraina până departe. Pentru o vizită în Ucraina, însă, mai e un pic de așteptat. 

Cetatea Soroca

$
0
0

De veacuri, cetatea Soroca străjuiește vadul Nistrului, într-un loc unde acesta șerpuiește molcom iar pe malul moldovenesc dealurile fac o spărtură în șirul lor neîntrerupt, creând un vad natural. Soroca este mai mult sinonim cu cetatea, decât cu orașul care astăzi o înconjoară.

Când urci pe crenelurile cetății și privești spre dealurile Ucrainei de pe celălalt mal, îți poți imagina că în evul mediu, până în Manciuria pe coasta Pacificului, nu mai exista vreo cetate, vreo construcție durabilă, din piatră. Soroca era hotar pe Nistru, un prim semn de civilizație în calea hoardelor barbare care secole de-a rândul s-au revărsat spre Nistru și Carpați, deseori oprite doar de cei din urmă. Și azi, când stau pe malul Nistrului, mă gândesc la asta, că este hotarul nostru spre răsărit, iar mai încolo nimic nu este sigur. 

Cetatea a fost mai întâi o întărâtură din lemn cu șanțuri de pământ, clădită de Ștefan cel Mare. Petru Rareș este cel care i-a dat forma de astăzi, aceea a unui fort circular cu cinci turnuri, ce amintește de cetățile medievale italiene, mai ales "Castel del Monte". Grădina publică în care se află azi cetatea poartă numele lui Petru Rareș și a fost recent reamenajată. 

La 500 de ani de la moartea lui Ștefan, lângă cetate a fost amplasată o piatră masivă cu inscripția anilor de domnie.

Piatra are pe o fațetă o superbă spirală...

... pe care vă las să o admirați și în sepia.

 Tot în 2004 a fost amplasată la intrarea în cetate această coloană, sculptată de O. Romanescu.

Intrarea cetății este orientată spre râu. Prețul de intrare este modic iar o vizită poate dura jumătate de oră sau peste o oră, în funcție de cât se dorește a se zăbovi. Este închisă lunea, ca majoritatea muzeelor. Cetatea nu are deocamdată multe exponate, deși acum există spații care le pot găzdui, în turnurile refăcute, dar merită parcurse pe îndelete drumurile de strajă și toate cotloanele cetății, pentru a simți din plin atmosfera de demult.

La intrarea în cetate această placă subliniază bunele legături de cooperare pe plan cultural între România, Republica Moldova și Ucraina, în ceea ce privește, până la urmă, exclusiv patrimoniu românesc, cetăți străbune ale lui Ștefan, fruntarii ale Moldovei medievale și repere ale României Mari. Azi, Hotin, Soroca și Suceava sunt în trei state diferite...

Două plăcuțe mai vechi, aflate în curte.

“Starostele” cetății Soroca de foarte mulți ani este muzeograful Nicolae Bulat. De la dumnealui luați bilete, suveniruri (se găsesc vederi și cărți - profitați!) și puteți auzi povești pitorești despre istoria cetății sau aspecte mai recente.

Curtea cetății nu e mare și se poate observa cel mai bine de pe creneluri. În centrul acesteia se află fântâna, sursă strategică de apă, în caz de asediu.

Fântâna din curte, cu câteva pivnițe pe fundal. Printre acestea, unele sunt restaurate, altele nu, dar ele pot servi drept spațiu expozițional.

Vizita s-a făcut cu tricolorul la vedere.

Drumul de strajă parcurge întreaga circumferință a cetății, pe creneluri, iar în vechime se mai afla un drum de strajă pe o pasarelă de lemn, înfiptă în console, în zid. Această pasarelă urmează a fi și ea refăcută, după cum au fost refăcute acoperișurile de șindrilă. 

- drumul de strajă, crenelurile și acoperișurile turnurilor refăcute - 

- drumul de strajă, crenelurile și acoperișurile turnurilor refăcute - 

- drumul de strajă, crenelurile și acoperișurile turnurilor refăcute -

Se poate observa aici îmbinarea bârnelor de lemn de stejar de la acoperiș, cu piroane și șuruburi zdravene. Restaurarea e făcută de aceeași societate care a restaurat Cetatea Neamțului, Iasicon.

Aici se poate vedea îmbinarea bârnelor care acoperă turnurile, perfect geometric.

În acest cadru al turnului de intrare, se pot vedea ancadramentele ferestrelor refăcute cu cărămidă și piatră.

- pe drumul de strajă -

Cetatea are mai multe ferestruici și guri de tragere, prin care controla toate împrejurimile. Multe dintre acestea sunt spre Nistru.


Prin această gură de tragere circulară se vede râul în amonte și o parte mai nouă din oraș.

Prin alta, Grădina publică Petru Rareș și biserica "Adormirea Maicii Domnului"

După restaurare, cetatea are o culoare cam alburie, mai ales pe turnul de intrare, care, nu știu din ce motiv, are o nuanță mai deschisă decât restul cetății.


În acest turn a fost reamenajată o capelă.

- fereastra gotică a turnului de intrare -

Cea mai mică din cetățile Moldovei medievale, Soroca veghează în continuare pe Nistru. E gătită frumos, în haine de sărbătoare și mai mult ca oricând, așteaptă câți mai mulți oaspeți să-i treacă pragul. Este pretextul și totodată punctul de plecare pentru orice vizită în frumoasa regiune ce-i poartă numele.
Viewing all 249 articles
Browse latest View live