Așteptam cu nerăbdare să văd muzeul de istorie din Râmnicu Vâlcea: voiam să cunosc mai bine regiunea. Poartă numele istoricului Aurelian Sacerdoțeanu, cel care a găsit și publicat Pomelnicul mânăstirii Argeșului care înșiră numele boierilor lui Radu de la Afumați, morți în luptele cu turcii sau importanți în sfat.
o hartă arată bogata istorie arheologică a județului Vâlcea
colibă neolitică
copia pietrei tombale a lui Matei Basarab, ce se află la Mânăstirea Arnota, se găsește pe scările ce duc la primul etaj - secțiunea medievală
la intrare se află o altă piatră tombală, a unui căpitan, mort în 1718
tipograful în evul mediu românesc
O anomalie: personajul din vârf, prezentat ca fiind Radu de la Afumați, este de fapt tatăl lui, domnitorul Radu cel Mare. Am semnalat acest aspect muzeografilor prezenți - nu știu dacă vor corecta eroarea, care din păcate este una frecventă. Fresca originală a lui Radu de la Afumați de la Mânăstirea Curtea de Argeș s-a pierdut iar de aceea este reprezentat deseori, din greșeală, sub trăsăturile tatălui său.
Secțiunea medievală este din păcate destul de redusă și se trece direct la pașoptiști
apoi la Primul Război Mondial cu o reconstituire de tranșee
harta Românii Mari până la Tisa, cum era prezentată uneori în epocă
Urmează exponate din perioada interbelică, ce mi s-au părut interesante de citit. Texte și îndemnuri frumoase, despre educație.
Secțiunea celui de-al doilea război mondial.
bancnote, inclusiv cu valoare nominală foarte mare, după al doilea război mondial
cabinete cu numismatică
Muzeul este unul reprezentativ printre muzeele de istorie județene, dar pentru un județ precum Vâlcea, mă așteptam la mai mult. Mi-aș fi dorit un muzeu mai cuprinzător pe perioada medievală, care har Domnului e foarte bogată și importantă în regiune și un personal mai comunicativ. În speranța unui viitor mai bun...