Mi-am dorit să vizitez Băile Govora ca bază de plecare pentru a vedea regiunea, dar și pentru că stațiunea în sine este una veche cu monumente ce merită văzute.
Înființată la sfârșitul secolului XIX, după ce la 1876 au fost descoperite în zonă izvoare de apă minerală, stațiunea a fost dezvoltată în primele decenii ale secolului XX.
Între anii 1911-1914 era construit, în stil neoromânesc, cel mai impunător edificiu al stațiunii, Hotel Palace, arhitect Ernest Doneaud. A fost restaurat recent, cu fonduri europene, cu gust, fiind păstrate majoritatea elementelor originale.
Este și locul pe care l-am ales, însă acest hotel de 4 stele are o trăsătură de "afară vopsit gardul, înăuntru leopardul", în sensul că unele servicii lasă de dorit. L-aș putea recomanda doar cu unele precauții... dar este într-adevăr impresionant. Nu am apucat să încerc centrul spa, pentru că obiectivul meu principal a fost vizitarea regiunii.
Băile Govor este bine situată pentru a ajunge la multe obiective turistice precum Mânăstirea Govora sau Mânăstirea dintr-un lemn, iar Râmnicu Vâlcea este la 15 minute cu mașina.
Un plan al stațiunii este afișat în centrul acesteia. Se remarcă implicarea programului "Regio" al Uniunii Europene.
Stațiunea este îngrijită, centrul este cochet.
Acvila cruciată este amplasată ca monument la principala răscruce. Este așezată peste 3 flamuri, reprezentând Marea Unire.
În apropiere se află stabilimente de băi istorice
vile
parcul balnear
primăria
Monumentul eroilor se află și el în apropiere și ne îndeamnă "Trecător în această cale / De te vei opri / Varsă o lacrimă de jale / Peste noi aci"
unele vile istorice au fost abandonate și necesită intervenție de urgență
sper să fie salvate, ele nici nu sunt așa multe