În iarna nu este anotimpul ideal pentru a vizita Parcul Copou, însă așa a fost să fie. Am vrut numaidecât să vizitez miticul parc din Iași și obiectivele sale emblematice: Obeliscul cu lei și Teiul lui Eminescu.
Cea mai veche grădină publică din Iași, a fost amenajată începând cu 1833, iar primul ei simbol a fost Obeliscul cu lei.
Inaugurat în 1841, a fost ridicat la inițiativa cărturarului Gheorghe Asachi (1788 - 1869) în cinstea Regulamentelor Organice (prima constituție a Principatelor române) și în onoarea domnitorului Mihail Sturdza (1834 - 1849).
La scurt timp, Copoul avea să devină emblematic pentru încă un timp: un tei multisecular ce a pre-existat parcului. L-a remarcat și Asachi, dar Eminescu este cel care i-a conferit titlul de noblețe, fiind denumit, în memoria poetului, "Teiul lui Eminescu".
dedicația de pe monumentul poetului
Grădina Copou are și o alee a clasicilor, dominată de figura bunului prieten al lui Mihai Eminescu: Ion Creangă.
Eu abia aștept să revăd Iașiul și cu siguranță Grădina Copou, vara, iar acest articol va fi actualizat corespunzător.
Astfel se încheie relatarea despre orașul celor șapte coline, care m-a surprins cu multitudinea de muzee și obiective turistice. Iași ocupă un loc special în istoria României și pe orice circuit turistic în țară.
Părăsim, așadar, capitala Moldovei pentru dealurile și câmpiile însângerate ale Vrancei: urmează o serie despre câmpurile de bătălie din Primul Război Mondial și mausoleele ridicate în memoria eroilor căzuți.