A călători se numără printre cele mai frumoase lucruri pe care le putem face. Costă bani, cere timp, dar acestea nu sunt investite în zadar: călătorind, aflăm mai multe despre lume şi despre noi, ne încărcăm cu energie pozitivă, căpătăm perspective diferite asupra multor lucruri şi întâlnim oameni noi.
Să ne umplem casa și sufletul de România!
Mulţi pasionaţi de călătorii au obiceiul de a colecţiona sistematic ceva - vederi, magneţi sau căni - sunt adevăraţi colecţionari! Alţii iau suveniruri după inspiraţie. Cred că în această categorie mă număr eu. Când călătoresc mă tentează deseori mai multe lucruri de cumpărat decât permite bugetul, aşa că trebuie să aleg. În general nu pot rezista curiozităţii de a cumpăra o carte despre locurile vizitate. Deseori astfel de cărţi se află doar la obiectivul respectiv şi atunci este cu atât mai important să nu ratezi ocazia.
Am ajuns de-a lungul timpului să am în casă multe cărţi de turism (oraşe, obiective turistice, locuri minunate prin lume). Cele mai vechi cărţi sunt aduse de părinţi din anii 60-80. De exemplu priveam imaginile dintr-un album despre RFG, cu străduţe înţesate de maşini astăzi de epocă, şi mă gândeam că unele peisaje s-au schimbat în ultimii 40 de ani! Albumele au devenit între timp adevărate mărturii istorice.
Alte cărţi, majoritatea celor despre România, sunt luate de mine din diversele călătorii. Sunt și cărţi pe care le aveam, care ele însele au au provocat o călătorie. De exemplu, cărţile despre bisericile fortificate săseşti din Transilvania mi-au deschis apetitul de a descoperi universul lor, aflat la doar 3-4 ore de Bucureşti. După ce am străbătut judeţele Sibiu şi Braşov, vizitând vreo 25 de astfel de minunăţii, m-am hotărât, acum doi ani şi jumătate, să pornesc acest blog prin care să împărtăşesc pozele şi impresiile. Astfel, bisericile fortificate săseşti vor ocupa întotdeauna un loc aparte în preferinţele mele, fiindcă au întețit pasiunea mea de a-mi descoperi țara pas cu pas.
Am fotografiat special tocurile unora dintre cărţile şi albumele adunate în bibliotecă. Nu sunt toate, mai am multe cărţi despre Bucureşti - fotografii vechi, albume tematice, monografii - istoria Bucureştilor fiind o altă pasiunea a mea. Aş vrea să vă spun câte ceva specific despre ele:
- 15re - 15 proiecte de restaurări exemplare în Bucureşti şi în ţară. Îmi doresc, cu timpul, să le vizitez pe toate. Pe unele am avut deja ocazia, de exemplu Bastionul Croitorilor de la Cluj sau Conacul Bellu de la Urlaţi. Altele sunt în aşteptate, de exemplu Vila Dobruşa, conac neoromânesc de podgorie.
- Albume despre Mânăstirea Văcăreşti, pe care iubitorii de istorie şi patrimoniu le citesc plângând, cum le-am citit și eu. Amărăciune și nervi. Poate... cine știe, cândva o vom reface, cum au făcut nemții Frauenkirche de la Dresda...
- Biografia lui Cristofi Cerchez de Oana Marinache, istoric de artă. Un arhitect minunat al stilului neoromânesc. În călătoriile noastre admirăm multe clădiri superbe cărora nu le ştim istoria. Ar trebui să ne cunoaştem mai bine marii arhitecţi! Că veni vorba de mari arhitecți, aștept cu nerăbdare o reeditare a biografiei lui Ion Mincu.
- De la Orient la Occident, decoraţia interioară în reşedinţele domneşti şi boiereşti (1774-1914) - o carte care vă dă poftă să vizitaţi obiective precum Conacul Bellu de la Urlaţi sau Casa Hagi Prodan de la Ploieşti. Am primit-o de la Mirela şi împreună am văzut multe decoruri orientale când am călătorit în Bosnia.
- Grădinile de la Brukenthal de Cornelia Feyer - carte în care parcul copilăriei mele îşi recapătă splendoarea barocă.
- Cronologia lui Ioan Kemeny de Ştefan J. Fay, descendent al ilustrului Voievod al Transilvaniei. O am de la părinţi cu autograful autorului. Castelul Kemeny poate fi văzut la nord de Reghin, al rivalului său, Mihail Apafi, la Mălâncrav!
- Cu profesorul Hermann Fabini puteţi aprofunda cât doriţi cunoştinţele despre bisericile fortificate săseşti. Poate cea mai bună sursă sunt librăriile sibiene.
- Saint-Gery, un quartier au coeur de Bruxelles - povestea de succes a Halei Matache de Bruxelles, carte cumpărată cu ocazia unei memorabile delegaţii ONGiste la Bruxelles, în companie excepţională.
- Ţara Secaşelor: am cumpărat-o de la Cisnădie cu gândul să aflu mai multe despre arealul geografic al satului Răhău (lângă Câlnic) unde s-a născut tata. Nu am terminat-o încă: e prea densă, tehnică. Am şi o carte despre Cetatea Câlnic luată chiar de acolo!
- Oltenia de lângă cer - despre mânăstirile Olteniei. Am multe cărţi despre Transilvania şi zona Sibiului de unde sunt părinţii mei şi unde am copilărit. Desigur, am multe cărţi şi despre Oltenia, pe care am cutreierat-o în lung şi-n lat (şi nu am terminat!). Este provincia istorică a soţiei!
- Album de fotografii cu România, de George Avanu. Unul dintre cei mai buni fotografi de peisaj alături de Florin Andreescu şi Sorin Onişor. Astfel de albume mi-au însoţit studenţia petrecută în străinătate şi sporit dorul de ţară.
- Biografia lui Nicolae Bălcescu, de Nicolae Bănică-Ologu, directorul Muzeului Memorial Nicolae Bălcescu. Un loc minunat unde românii ar trebui să meargă în pelerinaj să aducă omagiu unuia dintre cei mai mari români.
- Ghidul cultural al Roşiei Montane (îl voi adăuga între ele, nu trebuie să lipsească din fotografie) pentru că Roşia Montană este printre cele mai mari comori ale noastre din punct de vedere cultural, istoric şi arheologic şi trebuie transmisă mai departe, intactă, următoarelor generaţii.
- Basarabia, drepturi naţionale şi istorice, de Gheorghe Brătianu, o carte devenită rară (nu o mai găsesc în librării). Istoricul martir scrie în plin război despre istoria şi destinele provinciei năpăstuite. Aflăm multe episoade politico-diplomatice mai puțin cunoscute din 1812, 1856, 1878, 1918 şi 1940. Soarta va fi potrivnică autorului şi subiectului cărţii după 1945...
- Lipsește din cadru albumul Cernăuți 1408-2008, prea mare pentru acel raft, loc nevizitat încă, aflat în cap de listă.
- Din cadru mai lipsește din aceleași motive albumul "Cule" de la editura Igloo, dar din aceeași colecție îmi doresc mult "Stuf", "Geamii", "Olane" și un tur amănunțit al Dobrogei cu toate minunățiile sale specifice civilizațiilor islamice și greco-romane.
- Lipsește din cadru albumul Cernăuți 1408-2008, prea mare pentru acel raft, loc nevizitat încă, aflat în cap de listă.
- Din cadru mai lipsește din aceleași motive albumul "Cule" de la editura Igloo, dar din aceeași colecție îmi doresc mult "Stuf", "Geamii", "Olane" și un tur amănunțit al Dobrogei cu toate minunățiile sale specifice civilizațiilor islamice și greco-romane.
- The country house revealed - un cadou de la Lia (verișoara de la Sibiu) şi Malcolm Howlett din care aflăm că şi britanicii îşi maltratau patrimoniul în anii '50-'60, dar măcar ei au învăţat între timp.
- Nu în ultimul rând, povestiri de Dumitru Almaş, din cele care mi-au deschis de mic pofta de istorie şi călătorii (Eroi au fost, eroi sunt încă, Povestiri istorice, Popasuri la vetrele istoriei românești).Să ne umplem casa și sufletul de România!
Acest articol face parte din prima serie de articole din 2013 a Blogosferei de Turism, dedicat amintirilor dragi și suvenirurilor aduse din călătorii. Unii dintre cei mai buni bloggeri de călătorii din România s-au alăturat inițiativei. Vă invit, așadar, să citiți și articolele scrise de:
Hai la Bord, Bialog, Blogul Larisei, Elena Cîrîc, Imperator Travel, Fun Tur, Catherine Crossroad, 1001 Călătorii, Airlines Travel, Enciclopedia Călătorului Independent, Adriana Cocic, Bucket List, Paravion, Hai-Hui stângaci, Trofee de călătorie.